HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči potápěči v Pardubicích působí již více než dvacet let

Potápěči z Pardubic jsou tu hned pro několik krajů. 

Na centrální hasičské stanici v Pardubicích již více než 20 let působí hasiči potápěči. Je to jedna z činností, kterou profesionální hasiči vedle hasičů chemiků a lezců, vykonávají.

Aby se hasič stal potápěčem, musí splňovat přísná kritéria daná interními předpisy. Především musí projít speciální lékařskou prohlídkou a úspěšně absolvovat úvodní potápěčský kurz získat minimálně jednoletou praxi jako potápěč. Se získanými zkušenostmi a prokázanými ponory, může postoupit do dalšího kurzu a získat oprávnění potápěč II. stupně a být zařazen jako výjezdový potápěč.

Hasiči a tvrdý výcvik pod vodou

Ale ani pak nemůže být z bezpečnostních důvodů nasazován u všech mimořádných událostí a do libovolných hloubek. „Teprve když se může prokázat více potápěčskými ponory do určitých hloubek, pak může být zařazen do pokročilých kurzů. Jako například potápění se směsí nitrox nebo přilbové potápění. Potápěč s nejvyšší kvalifikací instruktora potápění u hasičů pak na základě minimálně čtyřleté praxe a více než 100 napotápěných hodin, může zasahovat i v hloubce větší, než je 40 m, aniž by měl přímý výstup k hladině,“ přibližuje náročnost této činnosti instruktor potápěčů pprap. Jakub Štěpánek, profesionální hasič ze stanice v Pardubicích.

Potápěčská činnost je na vysoké úrovni. Průběžně probíhá vybavování technickými prostředky a rozšiřování skupiny o nové členy, ale provádí se také zdokonalovací výcviky.

Hasiči-potápěči musí ovládat nejen praxi, ale také teorii, která obnáší perfektní znalosti z fyziologie, anatomie, fyziky, první pomoci a musí vědět i o veškerém nebezpečí, které jim pod vodní hladinou může hrozit. Na konci všech kurzů potápěče prověří závěrečný test a praktická a ústní zkouška.

„Příslušníci pardubické potápěčské skupiny se již zúčastnili mnoha zásahů na vodních plochách, jejich operační nasazení je v několika krajích. Potápěčská skupina v Pardubicích je opěrným bodem pro Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Olomoucký kraj. Hasiči potápěči slouží nepřetržitě 24 hodin denně. Slouží vždy dva dny a třetí den se střídají s potápěči z Hradce Králové a Olomouce,“ říká pprap. Jakub Štěpánek, který má za sebou již více než 300 ponorů.

Nejčastější zásahy? Vyhledávání věcí pod vodou

Nejčastěji se jedná o záchranu a vyhledávání tonoucích se osob, o automobily po dopravní nehodě, které skončí pod hladinou nebo hledání různých předmětů které skončí pod hladinou. Důležité je také říci, že potápěči zasahují v každém ročním období a v každou noční nebo denní hodinu.

Na pardubické stanici slouží potápěči v počtu 3-6 příslušníků na směnu, která trvá 24 hodin. Při složitějších zásazích jsou povoláváni další potápěči z volna.

„Každý z nás absolvuje i specializační kurzy. Výcvik potápěčů probíhá za stejných podmínek jako zásah. V průběhu roku se pravidelně připravujeme a absolvujeme i patřičné kurzy,“ doplňuje náročnost potápění instruktor potápěčů pprap. Jakub Štěpánek. 

Specializační kurzy se pak zaměřují například na potápění se směsí Nitrox, kdy je jako dýchací plyn bohatší na kyslík a se sníženým procentem dusíku. „Používá se ke snížení dekompresních časů a prodloužení pobytu u dna,“ upřesňuje Jakub Štěpánek. Mezi další specializační kurzy patří například přílbové potápění – potápění se střední soupravou Kirby Morgan, aby hasiči potápěči mohli zasahovat například v kontaminovaných vodách.

Střední potápěčská souprava je umístěna na stanici v Hradci Králové a Olomouci. S tímto zařízením se tak stáváme opěrným bodem pro celou Českou republiku.

 „Cvičíme i zásahy s tímto zařízením. Většinou se vše odehrává v nulové viditelnosti, kdy je potápěč spojen s hladinou pomocí vzduchové hadice a komunikačního kabelu a jedná se o velmi náročnou psychickou i fyzickou zátěž,“ uvádí Jakub Štěpánek a dodává, že „potápěč je odkázán většinou pouze na komunikaci a řízení ze břehu a své zkušenosti získané desítkami hodin pod vodou. Musíme například zvládat uvázání uzle po slepu, různé spojování i montování matek či šroubků. Pracujeme v obleku s rukavicemi a hmat a motorika je o to náročnější.“

Speciální automobil pro potápěče

Výcvikovými místy pro hasiče v Pardubickém kraji jsou zejména lomy Leštinka a Borek. Leštinka je dokonce jednou ze základen potápěčů. Dále hasiči potápěči trénují na vodním díle Seč, využívají i písníky na Pardubicku a další lokality dle dohody v Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji.

Na místa zásahu i výcviku se dopravují hasiči speciálním potápěčským automobilem, který mají k dispozici již řadu let. Vozidlo je vybaveno komplety pro 12 potápěčů, nalezneme zde např. zásobníky vzduchu 2x10 litru na 300 barů, celoobličejové masky s komunikací, suché obleky, zdvihací vaky na zvedání těžkých předmětů, lana a vázací prostředky pro práci nad i pod vodní hladinou.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

potápěči

potápěči 

Detailní náhled

potápěči1

potápěči1 

Detailní náhled

potápěči2

potápěči2 

Detailní náhled

potápěči3

potápěči3 

Detailní náhled

potápěči4

potápěči4 

Detailní náhled

potápěči5

potápěči5 

Detailní náhled

potápěči6

potápěči6 

Detailní náhled

potápěči7

potápěči7 

Detailní náhled

potápěči8

potápěči8 

Detailní náhled

potápěči9

potápěči9 

Detailní náhled

potápěči10

potápěči10 

Detailní náhled

potápěči11

potápěči11 

Detailní náhled

potápěči12

potápěči12 

Detailní náhled

potápěči13

potápěči13 

Detailní náhled

potápěči14

potápěči14 

Detailní náhled

potápěči15

potápěči15 

Detailní náhled

potápěči16

potápěči16 

Detailní náhled

potápěči17

potápěči17 

Detailní náhled

potápěči18

potápěči18 

Detailní náhled

potápěči19

potápěči19 

Detailní náhled

potápěči20

potápěči20 

Detailní náhled

TA-L1 Renault Mascot

TA-L1 Renault Mascot 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem