HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči Pardubického kraje zvažují využít nařízení kraje k zákazu pálení v přírodním prostředí

 
Již 13 požárů v tomto měsíci, které vznikly v přírodním prostředí a k tomu ještě předpověď meteorologů na nejbližší období, nutí HZS Pardubického kraje k zamyšlení nad vydáním zákazu rozdělávání ohňů v přírodním prostředí.
Než k tomuto rozhodnutí, které musí vydat hejtman Pardubického kraje, dojde, byla učiněna předběžná opatření. Byly informovány ty subjekty, které mají dlouhodobě nahlášeno pálení, aby zvážily provádění této činnosti do doby, než přijdou vydatnější dešťové srážky,“ upozorňuje plk. Mgr. Pavel Nejtek z odboru prevence HZS Pardubického kraje.
 
Rovněž chceme touto cestou požádat všechny spoluobčany, aby byli v této době více pozorní, aby v lese nekouřili a aby při rozdělávání ohňů na svých pozemcích dbali zvýšené opatrnosti, vyhnuli se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.
 
Požár může způsobit i rozžhavený výfuk automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin. Proto pozor na parkování v přírodě.
Při vysokých teplotách roste riziko i při zacházení s hořlavými plyny. Např. plynový zapalovač ponechaný za sklem automobilu vystavenému vysokým teplotám představuje doslova časovanou bombu, která dokáže automobil nejen těžce poškodit, ale způsobit i vážná zranění.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem