HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči Olomouckého kraje získali posilu z armády

Tým profesionálních hasičů z Olomouce posílili od června loňského roku čtyři zdravotničtí pracovníci Armády České republiky, kteří zde vykonávají svou odbornou stáž. Jejím cílem je získat zkušenosti u jedné ze složek integrovaného záchranného systému.  

Během této praxe si příslušníci Královéhradecké 6. polní nemocnice praporčíci Jaromír Pavlík, Martin Studecký, Mojmír Zdráhal a Jan Spurný prohlubují své odborné znalosti a současně trénují vzájemnou spolupráci v případě zásahu Armády ČR a Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje u mimořádných událostí.
 
Ve velmi krátké době se všichni čtyři stali právoplatnými členy výjezdových jednotek, a to primárně v rámci poskytování první pomoci do doby příjezdu týmu zdravotnické záchranné služby. Jde zejména o výjezdy k dopravním nehodám, požárům, únikům nebezpečných látek a všude tam, kde hrozí zranění osob.
 
Stážisti naopak čerpají z bohatých zkušeností příslušníků hasičského záchranného sboru, a to zejména v oblasti technické stránky zásahu či řízení zásahu v rámci součinnosti složek integrovaného záchranného systému.,,Při výjezdech jsme se setkali s různými mimořádnými situacemi a získali spoustu nových poznatků, které můžeme uplatnit jak v České republice, tak i při zahraničních misích,“ uvedl Studecký.
 
Spolupráce hasičů a armády je tedy velkou devizou pro obě strany a zkušenosti, které stážisti získali, mohou využívat při působení jednotek AČR v rámci integrovaného záchranného systému, například při povodních.
 
Autor:
 
por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková, HZS OLK, tel: 725 490 377
npor.Ing. Zbyněk Suchánek, AČR, tel: 602 573 100

vytisknout  e-mailem