Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči odstraňují následky sněhové kalamity

Náročnou noc a den zažili hasiči v některých krajích České republiky. Vydatné sněžení doprovázené silným větrem trápilo zejména výše položené oblasti. Od 20:00 dne 14.10. do 18:00 dne 15.10. zasahovali hasiči u více než 480 mimořádných událostí, které souvisely se současnou nepřízní počasí. Hasiči zejména odstraňovali stromy spadlé pod náporem větru a posléze i sněhu na pozemní komunikace či elektrické vedení. Jednotky požární ochrany rovněž vyprošťovaly uvízlé automobily.  

Aktuálně (k 8:30) zasahují hasiči u dalších více než 60 mimořádných událostí v souvislosti s nepřízní počasí.
 

Zima na ZlínskuZima na Zlínsku

Jen připomenu, že průměrně hasiči denně zasahují u zhruba 291 mimořádných událostí.

Nejvíce zásahů měli hasiči v Moravskoslezském kraji (Jeseníky, Beskydy), dále v Pardubickém, Olomouckém kraji (okresy Jeseník, Šumperk) a ve Zlínském kraji na Vsetínsku (http://www.hzs-zlkraje.cz/clanek/630/pocasi-potrapilo-hasice-vystrazna-informace-chmu-potvrzena-pres-70-vyjezdu-v-prubehu-noci/).  
 

Upozorňujeme občany, že po vydatném sněžení zejména ve vyšších polohách leží na stromechpodél některých komunikací vrstva těžkého mokrého sněhu. Tento sníh pak naklání stromy nad komunikaci, některé stromy pak praskají a padají a ohrožují životy a zdraví osob pohybujících se v těchto místech. Hasiči proto upozorňují občany, aby dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili jízdu místním podmínkám, příp. svou cestu zvážili.
 

Řidiči by měli důsledně respektovat pokyny záchranářů, jezdit s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit povětrnostním podmínkám a stavu komunikace! Hrozí zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici a případné větrné poryvy mohou auto učinit obtížně ovladatelné
 

Doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná (např. na portálu jednotného systému dopravních informací www.jsdi.cz ).   
 

Při jízdě poslechem rozhlasových stanic sledujte vývoj dopravní situace a sjízdnost jednotlivých komunikací.
 

Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení vozidla a případně doplnit vše potřebné pro provoz v náročných zimních podmínkách (zimní pneumatiky na všech kolech, dostatek pohonných hmot, minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky, teplý oděv, případně deku, funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky, sněhové řetězy do hor, hodí se také vlečné lano, smetáček na sníh, lopatka a baterka.)
 
 

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz
 
 
 

vytisknout  e-mailem