HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči o prázdninách zachraňují zvířata

Dnes, 31. července 2015, se prázdniny lámou do své druhé poloviny a hasiči v Olomouckém kraji si zapsali už od 1. července 2015 do svých statistik 18 případů, kdy pomáhali zvířatům nebo zachraňovali lidi před těmi nebezpečnými. (Informace neobsahují výjezdy hasičů na likvidaci bodavého hmyzu.)  

Hasiči už zachraňovali kočky, psa, opeřence (papouška, poštolku, mládě čápa, holuba), odchytávali koně nebo hledali hady. Popis některých událostí najdete níže.

13. 07. 2015 Olomouc, Nová Ulice, Erbenova, čáp visící za nohu z hnízda

Jeden z všímavých obyvatel krajského města oznámil na operační středisko HZS Olomouckého kraje, že z komína visí mládě čápa za nohu. Měl obavu o jeho zdraví. Hasiči po příjezdu zjistili, že z komína visí jen kus igelitu, čápi byli v pořádku.

16. 07. 2015 Prostějov, Horní Štěpánov, odchyt hada na zahradě u rodinného domu

Událost byla oznámena na operační středisko HZS Olomouckého kraje, které na místo vyslalo profesionální hasiče z Konice. Ještě než přijeli hasiči do Horního Štěpánova, ozval se velitel místních dobrovolných hasičů, že v obci mají chovatelku hadů. Hasiči tedy do poslední chvíle nevěděli, zda zda se nejedná o nějaký exotický druh. Po příjezdu však jednotka zjistila, že jde pouze o přerostlou užovku, kterou odchytila a vypustila do volné přírody.

16. 07. 2015 Prostějov, Čelechovice na Hané, kotě v kanále 

Hasiči po příjezdu zjistili, že v kanálové rouře se nacházelo koťátko. Hasičů se však leklo a nechtělo dobrovolně vylézt ven a posunovalo čím dál tím hloub. Hasiči mu proto do roury strčili desku, aby po ní mohlo vylézt a domluvili se s místními obyvateli, že budou místo hlídat, dokud kotě nevyleze.

17. 07. 2015 Prostějov, Čelechovice na Hané, had ve štěrbině pod domem

Kvůli strachu z hada přivolala hasiče obyvatelka Čelechovic na Hané. Had se usídlil buď v základech domu nebo pod dlažbou a nepodařilo se ho vytáhnout. Hasiči proto uvažovali o rozebrání dlažby. Majitelka se ale nakonec rozhodla, že si situaci vyřeší sama. Jak? To už hasiči neví.

19. 07. 2015 Olomouc, Bělkovice-Lašťany, odchyt papouška

Záchrana se nakonec nekonala, protože papouška asi hasiči nezajímali a vždycky před nimi uletěl. Než jednotka přijela po oznámení na udané místo, papoušek se vznesl a přeletěl jinam. Hasiči zůstali na místě a majitel ho šel hledat. Jak ho našel, zavolal hasičům a ti se znovu přesunuli na udané místo. Ani tentokrát však na ně papoušek nepočkal a znovu odletěl pryč. Hasiči se nakonec s majitelem domluvili, že pojedou na základnu a kdyby potřeboval jejich pomoc, ať se jim ozve. To už však neučinil.

12. 07. 2015 Šumperk, Nový Malín, odchyt papouška 

Tentokrát měla záchrana papouška šťastný konec. V týdnu uletěl majitelům ze Šumperka papoušek. Rozjeli pátrací akci, všude rozvěsili letáčky a v neděli 12. července se jim ozval obyvatel Nového Malína, že tam papoušek poletuje. Hasiči přijeli na místo (na lesní cestu) a pokoušeli se papouška chytit. Papoušek reagoval na hlas majitelky a na své jméno, ale vzhledem k tomu, že už byla tma, bál se ze stromu sletět dolů. Hasiči ustavili výškovou techniku (automobilový žebřík) a papouška sundali dolů.

23. 07 .2015 Lipník nad Bečvou, odchyt netopýra

V podvečer byli hasiči z Lipníku povoláni k odchytu netopýra, který poletoval v rodinném domě. Na místě už byli strážníci městské policie a společnými silami se jim ho podařilo odchytit. Hasiči ho pak vypustili do volné přírody.

27. 07. 2015 Šumperk, Bratrušov, odchyt koní

Hasiči byli vysláni k odchytu koní, které utekli majiteli z ohrady. Podle oznamovatele běhali po silnici v okolí Bratrušova. Když hasiči přijeli na místo, majitel měl již koně sehnané a zpátky v ohradě.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem