HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči nacvičovali plnění hasícího vaku a letadla

Pondělí, 15. června 2020 – Tři desítky hasičů strávily sobotní dopoledne na letišti v Borovníku. Čas věnovaly výcviku v plnění hasícího vaku a letadla. 

Na výcvik dorazily čtyři dobrovolné a jedna profesionální jednotka hasičů.  Po úvodním proškolení, které hasičům připomnělo bezpečnostní zásady při plnění hasícího vaku pod vrtulníkem, začal praktický výcvik.

Hasicí vak pod vrtulníkem Letecké služby Policie ČR využíváme zejména při rozsáhlých požárech porostů a při požárech v nepřístupném terénu. Vrtulník operuje po celé Moravě. V nutných případech také vzlétá mimo tento region. S policejní posádkou vrtulníku letí také dva hasiči-letečtí záchranáři. Jeden pod vrtulníkem spolupracuje při plnění hasícího vaku. Druhý byl během výcviku osazen GPS lokátorem a odebral se do nedalekého lesa.

IMG_1223.jpgplnění hasícího vaku pod vrtulníkem
 

Poprvé jsme si tak vyzkoušeli navádění vrtulníku na konkrétní místo shozu pomocí GPS lokátoru leteckého záchranáře. Všechny takto provedené shozy byly naprosto přesné a ukázalo se, že tímto způsobem lze vrtulník efektivně navést na místo, kde jednotky na požářišti akutně potřebují vodu.

Druhou částí výcviku bylo plnění letounu Antonov An-2, který přiletěl z Vysočiny. Letoun má větší zásobu hasební vody, ale také větší nároky na přistávací plochu a delší intervaly mezi jednotlivými shozy. Obě metody – hašení pomocí vrtulníku i letadla, jsou však při rozsáhlých požárech porostů velkými pomocníky při zdolávání požáru.

Tímto bychom chtěli poděkovat majiteli letiště Borovník za poskytnutí prostor pro výcvik, Letecké službě Policie ČR za skvělou dlouhodobou spolupráci a Air Jihlava - service s.r.o za poskytnutí letounu.

Jaroslav Mikoška – tiskový mluvčí HZS JmK

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem