HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči nacvičovali dekontaminaci osob a techniky

Středa, 16. říjen 2019 - Na odstavném parkovišti a dalších plochách poblíž Automotodromu Brno se dnes uskutečnil celodenní výcvik jednotek požární ochrany zaměřený na dekontaminaci osob a techniky. Cílem výcviku bylo ověřit vhodnost lokality k zajištění těchto činností v případě havárie na jaderném zařízení Dukovany. Zástupci složek IZS se rovněž seznámili s využitou technikou a průběhem specifických činností. 

Výcvik simuloval reálné postupy u zásahu. Vytvořil se štáb velitele zásahu a hasiči připravili jednotlivá stanoviště pro dekontaminaci osob a techniky. Výstavbou stanovišť se mimo jiné ověřila vhodnost rozmístění techniky v daném prostoru.

Na výcvik dorazili také příslušníci Generálního ředitelství HZS ČR a kromě hasičů se účastnili také zástupci Policie ČR, ZZS Jihomoravského kraje, zástupci dotčených orgánů krizového řízení, Armády ČR, České inspekce životního prostředí, Krajské hygienické stanice a další přizvaní odborníci.  Na místě zasahovala speciální technika určená k dekontaminaci ze Zařízení Tišnov HZS JmK, mobilní operační pracoviště, chemická laboratoř, pět jednotek HZS Jihomoravského kraje a dvě jednotky dobrovolných hasičů.

Následovat bude fáze vyhodnocení činností a zpracování katalogu místa dekontaminace, na základě kterého bude schopna zřídit stanoviště jakákoliv vyslaná jednotka disponující požadovanou technikou.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem