HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči na Vysočině mají za sebou náročný víkend, od sobotního rána do nedělního podvečera zasahovali u více než dvou stovek technických pomocí

Silný vítr a obleva se podepsaly na zásahové činnosti vysočinských hasičů, od sobotního rána do nedělního podvečera zasahovaly v celém kraji jednotky požární ochrany u více než dvou stovek technických pomocí. Jen v sobotu překročil počet výjezdů v souvislosti s počasím 150 (celkový počet výjezdů se přitom vyšplhal na 170). Běžně přitom hasiči v průběhu 24 hodin zasahují v průměru u 25 událostí.  

 
Nejčastěji hasiči zasahovali u stromů, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.  V sobotu po druhé hodině odpoledne silný vítr utrhl střešní krytinu na domě na ulici Plevnická v Pelhřimově. V Ledči nad Sázavou padl na osobní vůz strom, událost se obešla bez zranění osob. V Čížově na Jihlavsku do vzrostlého padlého stromu na komunikaci narazil osobní vůz, posádka vozidla vyvázla z nehody nezraněná.
 
Nejvíce událostí v sobotu hasiči zaznamenali na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, nejméně potom na Třebíčsku.
 
Tající sníh zvedal hladinu vodních toků. Druhý stupeň povodňové aktivity byl v sobotu po deváté hodině dopoledne vyhlášen na Zlatém potoce v Dobroníně na Jihlavsku. Kvůli stoupající vodě místní dobrovolní hasiči vyklidili jeden z přilehlých objektů. Problémy byly také na vodním toku v Herálci na Žďársku. I tam byl během dopoledne vyhlášen druhý povodňový stupeň, ke kulminaci vodního toku došlo kolem čtvrté hodiny odpoledne. Před velkou vodou chránili také protipovodňovými zábranami hasiči Velké Meziříčí.
 
V průběhu neděle se situace začala postupně uklidňovat, i tak ale hasiči zasahovali od půlnoci do šesté hodiny podvečerní u více než šesti desítek událostí. Ve většině případů opět odstraňovali popadané stromy z komunikací a to nejčastěji na Žďársku.
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová, DiS. – tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem