Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči měli rušnou Silvestrovskou noc

1.ledna 2012 (Nicole Zaoralová) - Profesionální i dobrovolní hasiči zasahovali letos na Silvestra (počítáno od 16,00hodin 31. prosince 2011 do 06,00 hodin 1. ledna 2012) u 254 mimořádných událostí a z toho bylo požárů více než polovina, přesně 152. Ještě před půlnocí likvidovali hasiči 79 požárů a od půlnoci do 06,00 hodiny ráno jich bylo 73.  

Nejzávažnější požáry:
Na Silvestra před 17,00 hodinou likvidovaly 4 jednotky požár dvoupodlažního rodinného domu v Kladerubách (okres Vsetín, Zlínský kraj). Jedna osoba byla při tomto požáru zraněna, nadýchala se zplodin hoření. Škoda způsobená požárem dosáhla dvou milionů korun, příčina je v šetření.
 
Krátce po půl druhé Nového roku zasahovalo 6 jednotek u požáru v Bečově nad Teplou (Karlovarský kraj). Při tomto požáru nebyl nikdo zraněn a škoda se vyšplhala na 1,5mil korun.
 
Největším požárem dnešní noci byl požár Penny Marketu v Aši. Ten likvidovalo 5 jednotek a škoda se odhaduje na 10 mil. korun.
 
 
Nejvíce událostí zaznamenalo hlavní město Praha a Ústecký kraj. Pražští hasiči zasahovali u 54 událostí, z toho u 30ti požárů. Ústečtí hasiči vyjeli k 46ti událostem, z toho bylo 34 požárů. Nejklidnější Silvestr měli hasiči na Vysočině.
 
 
Na nárůst požárů při oslavách konce roku má ve velké míře vliv lidská nedbalost, hlavně nesprávná manipulace s otevřeným ohněm a nedodržování bezpečnostních opatření při manipulaci se zábavní pyrotechnikou. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, kdy lidé přestávají být při zacházení s ohněm a pyrotechnikou dostatečně opatrní.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail:nicole.zaoralova@grh.izs

vytisknout  e-mailem