HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči lezci z celé ČR trénovali ve Zlínském kraji

(27.04.2018) Profesionální hasiči lezci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje hostili své kolegy instruktory lezce ze všech krajů České republiky ve Zlínském kraji, kde ve dnech od 24. do 26. dubna 2018 absolvovali odbornou přípravu a pracovní jednání lektorského sboru Hasičského záchranného sboru ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. 

Letošní ročník této odborné přípravy měl i mezinárodní účast kolegů ze Slovenské republiky. Účasten byl zástupce Prezídia Hasičského a záchranného zboru z Bratislavy a hlavní instruktor Hasičského a záchranného zboru ze Žiliny. V rámci teoretické části prezentovali systém odborné přípravy ve své zemi.

Všichni přítomní instruktoři lezci první den absolvovali teoretickou část. Ta obsahovala především prezentace nového vybavení pro lezce jako například nové typy lan, karabin a dalších pomůcek.

Druhý den se již teorie proměnila v praxi. Ta se skládala ze dvou částí. První byla záchrana osoby z ochozu komínu ve výšce 100m. Toto cvičení probíhalo na nejvyšším komínu ve Slavičíně. Nezávisle na sobě zde pracovala dvě družstva, která zachraňovala svého figuranta. Každá skupina cvičila jiný styl záchrany osoby, aby se zjistilo, který je rychlejší a účinnější.

Druhá praktická část probíhala na železničním mostě ve Valašských Kloboukách. Zde lezci trénovali transport zraněné osoby ve vanových nosítkách z jedné strany údolí na druhou s využitím překážky právě v podobě uvedeného mostu. Družstva opět pracovala nezávisle na sobě, stejným postupem a měřila se délka času přesunu.

V odpoledních hodinách po ukončení praktické části proběhlo vyhodnocení a rozbor obou praktických částí.

Třetí den lezci absolvovali další praktickou část, a to bezpečný pohyb v přírodních terénech na skalách v Lukově na Zlínsku. Po jejím absolvování se všichni rozjeli zpět do svých krajů na své stanice.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem