HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči Královéhradeckého kraje stále pomáhají při likvidaci rozsáhlého požáru lesa u Bzence na Hodonínsku

Od sobotního rána zasahují hasiči Královéhradeckého kraje u Bzence na Hodonínsku, kde s dalšími stovkami hasičů likvidují rozsáhlý požár borového lesa. 

 
Dvacetičlenný odřad složený z profesionálních hasičů z Hradce Králové, Jičína, Trutnova, Náchoda a Rychnova nad Kněžnou odjel ve dvě hodiny v noci z pátku na sobotu 26. května s pěti cisternami CAS 32 na určené místo k Bzenci. Královéhradečtí hasiči společně s dalšími profesionálními a dobrovolnými hasiči z jiných krajů dostali na starosti oblast lesa na ploše zhruba patnácti hektarů. Od sobotní šesté hodiny ráno až do jedenácté hodiny večer hasiči rozhrabávali a prolévali daný úsek lesa vodou a dohašovali skrytá ohniska. V neděli 27. května od šesti hodin ráno až do osmé hodiny večer pokračovali v hašení dalších zhruba 25 hektarů zasaženého lesa. Včera ve večerních hodinách na místo dorazil další dvacetičlenný odřad hasičů Královéhradeckého kraje a stávající odřad byl vystřídán čerstvými silami. Během dnešního odpoledne, po zhodnocení celé situace a vývoje, bude rozhodnuto, zda se královéhradečtí hasiči vrátí zpět nebo budou i nadále pomáhat při hašení jednoho z největších požárů posledních let.    

 

Aktualizace 28. května 2012, 19.00 hodin

V pondělí ve večerních hodinách se vrátil zpět na základnu v Hradci Králové druhý dvacetičlenný odřad HZS Královéhradeckého kraje, který od neděle 27. května pomáhal v oblasti u Bzence na Hodonínku, kde ve čtvrtek 24. května vypukl jeden z nejničivějších požárů. Královéhradečtí hasiči z Hradce Králové, Trutnova, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou a Jičína vyjeli na pomoc do Jihomoravského kraje v noci z pátku na sobotu 26. května s pěti cisternami CAS 32.  
V pondělí vpodvečer přivítal celý odřad zpět na základně ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl, který poděkoval všem příslušníkům za jejich práci a nasazení při této mimořádné události.
 
 
Byla to dlouhá a náročná práce, která nebrala konce
 
 
Vít Klouček, člen odřadu HZS Královéhradeckého kraje, současně velitel stanice v Dobrušce
 
„V pátek 25. května 2012 ve 23:50 hodin byl Generálním ředitelstvím HZS ČR vydán pokyn k sestavení odřadu, který vyjede na pomoc při likvidaci lesního požáru v Bzenci na Hodonínsku. Dvacet příslušníků ze všech okresů Královéhradeckého kraje vyrazilo ve dvě hodiny ráno s pěti velkokapacitními cisternami CAS 32 směr Bzenec na Hodonínsku. Tam jsme dorazili o půl šesté ráno, doplnili pohonné hmoty a o půl sedmé jsme již naplno prováděli hasební práce. Řešili jsme jak standardní dohašování, tak i rychlé zásahy po nárazovém větru, který na několika místech rozfoukával ohniště do plné síly požáru. Náš zásah probíhal společně s odřady HZS Středočeského kraje, Zlínského kraje, ze Slovenska a dobrovolných hasičů z jižní Moravy na  zhruba  1/6 celkové rozlohy požářiště, a i tak nám to připadalo jako apokalypsa. Mnoho stovek tisíc litrů vody, které jen naše jedna cisterna dopravila do prostoru požářiště, byla pouhou kapičkou, jež by se dala přirovnat k rozlité skleničce na koberci v prostorném obývacím pokoji. Koncentrace techniky a nasazení hasičů doslova z celé republiky na zhruba 200 hořících hektarech byla neuvěřitelná. Jízda vozidel v písčitém terénu připomínala Ralley Dakar se všemi souvislostmi. Množství prachu a nároky na výkon techniky byly extrémní. Naprosto bezkonkurenční výkon mnoha desítek vozidel Tatra ve všech věkových kategoriích byl unikátní reklamou  automobilky samotné. Vozidla ostatních značek byla u tohoto zásahu zastoupena jen ojediněle a ani zdaleka nebyla schopna zvládnout to, co právě naše Tatry. Den pro nás končil krátce před půlnocí, kdy jsme se po 24 hodinách tvrdé práce dostali k odpočinku. Druhý den o půl šesté ráno budíček a v šest hodin již zpět "na pozicích". Stravování probíhalo "za pochodu", po jednom, tak, aby nebyly přerušeny hasební práce. Všude přítomná černota, popel a písečný prach připomínaly pobyt v pekle a hasiči svou vizáží pomyslné čerty. Vystřídání hasičů z našeho odřadu proběhlo v neděli vpodvečer, zasloužený návrat domů potom dlouho po půlnoci.“
Odkazy do noveho okna

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (1)

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (1) 

Detailní náhled

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (2)

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (2) 

Detailní náhled

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (3)

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 (3) 

Detailní náhled

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12

Návrat druhého odřadu dne 28.5.12 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (1)

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (1) 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (2)

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (2) 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (3)

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (3) 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (4)

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (4) 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (5)

První odřad HZS KHk 26.-27.5. (5) 

Detailní náhled

První odřad HZS KHk 26.-27.5.

První odřad HZS KHk 26.-27.5. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem