HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči každoročně zasahují také u úsměvných událostí

Každý rok hasiči v Olomouckém kraji zasahují u několika tisíců událostí. Mnohdy se při své práci setkávají s neštěstím druhých a bolestí. Přesto však se vždy najde několik událostí, které vykouzlí úsměv na rtech. Ty nejkurióznější z roku 2013 vám připomínáme. 

kuriozity_pes_v_rourePes v kanálové rouře

V sobotu 19. ledna 2013 zasahovali hasiči ve Svojanově nedaleko Bouzova na Olomoucku. Do 40 cm úzké kanálové roury, která vedla pod silnicí, se vklínil labrador. Jestli slídil po potravě nebo si jen tak hrál, to ví pouze on sám. Pes však byl v kanále asi 10 metrů od výpusti. Jedinou možností záchrany bylo se k pejskovi prokopat a odkrýt kanálový svod. Hasiči během chvíle sehnali sbíječku, k rouře se prokopali a po dvou hodinách psa z nedobrovolného vězení vyprostili.

Kobyla si zlomila nohu

Ve středu 6. března 2013 zvedali hasiči tažnou březí kobylu v obci Kovářov. Den předem si ve stáji zlomila nohu, přes noc lehla a nemohla vstát. Hasiči však vlastními silami nebyli schopni 1000 kg vážící kobylu zvednout, a proto velitel zásahu rozhodl o povolání technického automobilu z Olomouce. Kobylu pak hasiči podvázali popruhy, obložili matracemi a hydraulickou rukou technického automobilu ji zvedli na nohy. Kobyla byla předána do péče majitele a veterináře a hasiči se vrátili zpět na základny.

Hlava v mřížích

Ve středu 10. dubna 2013 si mohla sedmiletá dívenka z Prostějova připadat jako lev v kleci. Těsně po páté hodině odpolední vyjeli hasiči z Prostějova k její záchraně, když při hře strčila hlavu do mřížované branky od vstupu ke kontejnerům a nemohla ji vytáhnout. Rozpínacím nářadím hasiči mříž roztáhli a holčička hlavu z mříže vytáhla. Událost se obešla bez zranění.

Zaparkovat lze téměř kdekoliv

Dne 10. dubna 2013 zasahovali prostějovští profesionální hasiči v obci Čehovice. Na opravovaném železničním přejezdu uvízlo předním kolem v kolejišti osobní vozidlo a majitel nebyl schopen ho vlastními silami z železniční trati odstranit. Co ho přivedlo k myšlence, že přes přejezd projede, nevěděl potom ani on sám. Pomoci museli až přivolaní hasiči, kteří vozidlo pomocí zvedacích vaků nadzvedli a z kolejiště vyprostili. Zraněn nebyl nikdo, v době události byla naštěstí na trati výluka.

Srnkám se zalíbilo na hřbitově

Letos už třikrát zasahovali profesionální hasiči z Olomouce u záchrany srnek na hřbitově v místní části Klášterní Hradisko. Přes hřbitov mají zřejmě srnky koridor, kterým si zkracují cestu. 7. května 2013 se do jedné z hrobek, která byla v tu chvíli odkrytá od betonového poklopu, propadl srnec. Zásah nebyl pro hasiče nijak příjemný. Už jen ten pocit, že zasahují v hrobce… K tomu se přidala i spousta komárů a velké dusno. Hasiči srnci zajistili končetiny lanem a vytáhli ho ven.

Podruhé zasahovali hasiči na hřbitově ve čtvrtek 6. června. Tentokrát srnec uvízl zadní částí těla v kovovém plotě. Hasiči hydraulickým rozpínákem roztáhli kovový plot, srnce vyprostili a vypustili do volné přírody.

Letos naposledy se odehrála záchrana 13. září. I pro tentokrát skončil v kovovém plotě srnec, kterého hasiči vyprostili a odnesli k nedalekému poli. Pak už běžel sám…

Paraglidista visel za padák

Asi jinak, než si představoval, přistál ve čtvrtek 13. června odpoledne paraglidista v lese u obce Ptení na Prostějovsku. Paraglidista visel na záložním padáku na 17 m vysokém stromě. Hasiči ze stanice Konice a Prostějov ho za pomoci lezecké techniky slanili dolů a následně pak sundali i záložní padák, který zůstal viset na stromě. Celá akce hasičům zabrala necelou hodinu a paraglidista vyvázl bez zranění.

Ošetření čapího mláděte

Čtyři dny trvalo ošetření a dohled nad mládětem čápa, který měl hnízdo na komíně školy v Dlouhé Loučce na Olomoucku. Dne 17. června odpoledne zavolal hasiče zástupce ředitele školy, protože se obával o život malého čápěte, které sledovala webová kamera obce. Hasiči výškovou technikou opatrně sundali nemocné mládě a předali ho zástupci záchranné stanice. Ten potvrdil opravdu vážný zdravotní stav zachráněného zvířete. Po čtyřech dnech se však čapí mládě zotavilo natolik, že ho mohli hasiči vrátit zpět k rodičům do hnízda.

Devatenáctiměsíční holčička se propadla do podzemní chodby

Olomoučtí hasiči vyjeli v neděli 4. srpna 2013 do Smetanových sadů v centru města. Malá holčička běhala okolo stromů a přehlédla škvíru, kterou se propadla do částečně zasypané podzemní chodby do hloubky asi šesti metrů. Holčičku se pokusil zachránit kolemjdoucí, ale otvor byl tak malý, že se do něj dospělý člověk nemohl vsoukat. Dítě si naštěstí neztěžovalo na bolesti a komunikovalo. Hasiči po příjezdu škvíru zvětšili, dolů spustili kolegu v lezecké ústroji. Ten se musel k dívence místy prohrabávat, ale její záchrana proběhla bez problémů. Dítě bylo předáno zdravotnické záchranné službě bez zjevných známek poranění.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

kuriozity_capi_mlade

kuriozity_capi_mlade 

Detailní náhled

kuriozity_dite_prohluben_olomouc

kuriozity_dite_prohluben_olomouc 

Detailní náhled

kuriozity_hlava_v_brance

kuriozity_hlava_v_brance 

Detailní náhled

kuriozity_paraglidista

kuriozity_paraglidista 

Detailní náhled

kuriozity_parkovani

kuriozity_parkovani 

Detailní náhled

kuriozity_pes_v_roure

kuriozity_pes_v_roure 

Detailní náhled

kuriozity_srnec

kuriozity_srnec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem