HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči i v tomto letním období zaznamenávají telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu

Krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubickém kraji zaznamenává telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol apod.  

 
Například od 19. srpna do 29. srpna 2011 (do12.45 hodin) hasiči v kraji likvidovali nebezpečný hmyz hned ve 33 případech. Za stejné období loňského roku hasiči zasahovali u 3 událostí a v roce 2009 od 19. srpna do 29. srpna vyjížděli k 18 událostem jež souvisely s odstraňováním nebezpečného hmyzu.
 
Na jaře se většinou jedná nejčastěji o včely, v letních měsících pak o sršně a vosy. V případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům.
odstraňování nebezpečných sršňů v domkuodstraňování nebezpečných sršňů v domku
 
Činnost související s likvidací hmyzu není totiž úkolem hasičů a provádějí ji soukromé firmy. Hasiči dokáží v naléhavých případech pomoci. Hasičský záchranný sbor tuto činnost provádí dobrovolně. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události.
Limitem zásahů HZS ČR je také vybavenost prostředky pro tuto činnost (např. stroji pro šetrné usmrcení včelstev po odchytu - na základě veterinárních předpisů se z důvodů nemocí nesmí neznámá včelstva vracet).
Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo "ohrožení" - vytýčí prostor, a případně počká na odbornou firmu.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem