Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči hasičům

7. 3. 2022 (Pavla Jakoubková) - Dnes, v pondělí 7. 3. 2022, proběhlo jednání mezi vedením hasičů ČR a Ukrajiny, s účastí náměstků ministrů vnitra obou států. Předmětem jednání byla aktuální situace na Ukrajině a diskuse o potřebě konkrétního vybavení pro hasiče. Zjišťují se dostupné kapacity a připravuje se jednak návrh toho, jaké prostředky dodá HZS, a plánujeme oslovit i dobrovolné hasiče, zda chtějí některý požadovaný materiál poskytnout. 

Prioritní požadavek Ukrajiny je na balistické vesty a přilby. Dále výškovou techniku a osobní ochranné prostředky typu – zásahové oděvy a obuv, přilby, rukavice, dýchací technika, ženijní náčiní, motorové pily – vše, co se dá použít relativně univerzálně.

Pomoc, kterou na Ukrajinu dodáme, musí být účinná a tamními hasiči využitá. Proto předmětem zájmu nejsou například hadice ani elektrické přístroje a zařízení. Ukrajina používá odlišné standardy hadicových půlspojek, mají odlišné elektrické zásuvky…

Další bod jednání se týkal způsobu předání pomoci. Je několik cest a hledá se ta nejvýhodnější, aby se vybavení dostalo do oblastí, kde je to třeba.

kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství

Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
GSM: +420 778 799 068
e-mail: pavla.jakoubkova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem