HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči dostali od kraje majetek za více než 120 milionů korun

Dýchací přístroje, elektrocentrály, lokátory do auta, ale i cisternové stříkačky nebo například automobil na záchranu zvířat. To jsou dary, které kraj věnuje hasičům z regionu. Profesionální i dobrovolné hasiče kraj podporuje dlouhodobě, jsou nepostradatelní pro zajištění bezpečnosti lidí i majetku.

„Dění během pandemie nám potvrdilo, jak moc důležití jsou hasiči pro naši společnost. Jejich zapojení v rozvozu ochranných prostředků a později i vakcín bylo nesmírně důležité v boji proti koronaviru. Profesionální nebo dobrovolní hasiči také dezinfikovali celé domovy nebo pomáhali se zajištěním testování. A samozřejmě nadále plnili své běžné pracovní povinnosti, jako jsou zásahy při požárech či jiných mimořádných událostech. Je proto nezbytně nutné, aby měli co nejvhodnější podmínky pro svou náročnou práci. Proto hasičům Moravskoslezský kraj věnuje techniku potřebnou pro jejich činnost,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a připomněl, že letos už kraj hasičům věnoval vybavení za více než 25 milionů korun. Šlo o vyprošťovací vaky, dekontaminační sprchu nebo třeba IT vybavení. Dalších 12 milionů kraj letos na jaře přispěl i na rekonstrukce hasičských zbrojnic.

Na červnovém jednání schválili krajští zastupitelé darování dalšího majetku, tentokrát v celkové hodnotě přes 120 milionů korun. Jedná se o 33 cisternových automobilových stříkaček a techniku na chemický monitoring, které měl moravskoslezský Hasičský záchranný sbor pět let ve výpůjčce. Toto vybavení bylo pořízeno z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko a nyní jej po uplynutí doby udržitelnosti kraj hasičům daruje. „Hasičům Moravskoslezský kraj pořídil také 3 nafukovací stany s bezdušovou konstrukcí, automobil pro zásahy na záchranu zvířat a další vybavení potřebné pro bezpečný rozvoz vakcín. To vše za více než tři a půl milionu korun,“ vyjmenoval hejtman kraje Ivo Vondrák s tím, že novou techniku obdrželo pro dobrovolné hasiče také 59 obcí.

Dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje dostanou do užívání 50 sestav vzduchových izolačních dýchacích přístrojů, 44 přenosných elektrocentrál, dvě přenosná měřící zařízení a zásobu ochranných osobních pracovních prostředků. Tyto dary mají hodnotu přes 3 miliony korun. „Jsem velmi vděčný, že Moravskoslezský kraj pořídil a daruje jednotkám dobrovolných hasičů obcí technické prostředky, které budou sloužit k tomu, abychom spolu s profesionálními hasiči zajistili na vysoké úrovni zásahy nejen k uchránění životů, zdraví a majetku našich spoluobčanů, ale také k ochraně životů zasahujících dobrovolných hasičů. Dobrovolní hasiči jsou zejména v obcích často první, kteří v nouzi lidem pomohou. Díky kvalitnímu dovybavení pak mohou mnohem efektivněji zasahovat při mimořádných příležitostech. Jsem rád, že se plní úsloví: Kdo chrání, měl by být adekvátně chráněn,“ řekl starosta Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje Stanislav Kotrc.

Další vybavení dostanou hasiči v Moravskoslezském kraji ještě ve druhé polovině tohoto roku, krajský Hasičský záchranný sbor obdrží širokospektrální ochranné filtry nebo třeba protichemické obleky. S podporou budou moci počítat i dobrovolní hasiči, získají například příspěvek na cisternové stříkačky i na rekonstrukce hasičských zbrojnic.

„Hasiči Moravskoslezského kraje, profesionální i dobrovolní, si nesmírně cení podpory, jež se jim dostává ze strany kraje. Na druhou stranu v průběhu pandemie Covid-19 prokázali široké veřejnosti, nakolik jsou schopní reagovat na nové výzvy a pomoci občanům v nejširší škále činností a samozřejmě nás nesmírně těší, že jsme i s dalšími složkami IZS v MSK obstáli na výbornou,“ uzavřel ředitel HZS MSK genmjr. Vladimír Vlček.

Kancelář hejtmana kraje

Odkazy do noveho okna

predavanidarkuMSkraje (1)

predavanidarkuMSkraje (1) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (2)

predavanidarkuMSkraje (2) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (3)

predavanidarkuMSkraje (3) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (4)

predavanidarkuMSkraje (4) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (5)

predavanidarkuMSkraje (5) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (6)

predavanidarkuMSkraje (6) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (7)

predavanidarkuMSkraje (7) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (8)

predavanidarkuMSkraje (8) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (9)

predavanidarkuMSkraje (9) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (10)

predavanidarkuMSkraje (10) 

Detailní náhled

predavanidarkuMSkraje (11)

predavanidarkuMSkraje (11) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem