HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči čerpali v noci vodu ze sklepů a stavěli protipovodňové hráze

V Kraslicích a v Nejdku vyhlásily v noci povodňové komise druhý povodňový stupeň, nad ránem pak řeka Svatava dosáhla třetího stupně.  

Dvě desítky událostí řešili hasiči v Karlovarském kraji během noci z pátku na sobotu. Čistili ucpané propustě, odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a ve Kfelích u Ostrova stavěli protipovodňovou hráz z pytlů s pískem. V pěti případech pak odstranili popadané stromy na silnice.
 
Nejvíc práce měli hasiči v Nejdku. Od půlnoci zde zasedala povodňová komise města, která vyhlásila na řece Rolavě druhý povodňový stupeň. Hladina řeky byla v noci na hranici třetího stupně. Hasiči odčerpávali vodu z několika zatopených sklepů, pomáhali si i provizorními hrázemi z pytlů s pískem. V sobotu ráno pak zaplavila voda z potoka, který se vlévá do Rolavy, část nejdeckého sportovního areálu, kde je i zimního stadionu. Hasiči museli pročistit zanesený propustek a odčerpali vodu u strojovny zimního stadionu.
 
Druhý stupeň na řece Bystřici vyhlásila v noci také povodňová komise obce Hroznětín. Na žádost bezpečností rady ORP Ostrov hasiči vydali ze svého skladu prostředky na stavbu povodňové hráze a poskytli techniku na dovezení písku. Hasiči ze dvou jednotek pak v obci Kfeli u Ostrova postavili zhruba sto metrů protipovodňových zábran z pytlů s pískem. S vodou zatékající do rodinného domu si museli poradit také hasiči v Horní Blatné, Stříbrné či Oloví. Několikrát za noc pak hasiči v Jáchymově museli čistit koryto potoka, odkud vytékala voda na silnici.
 
Stoupající hladinu řeky Svatavy sledovali hasiči v Kraslicích. Od čtyř hodin v noci zde zasedala povodňová komise, která vyhlásila na Svatavě druhý povodňový stupeň, v šest hodin ráno pak i třetí. Hasiči z kraslické stanice v ranních hodinách kontrolovali stav řeky ve městě, k žádnému ohrožení nedošlo. V dopoledních hodinách vyjížděli krasličtí dobrovolní hasiči čerpat vodu zaplavující areál sběrných surovin.
 
Celkem v noci zasahovalo u všech událostí spojených s počasím třináct jednotek hasičů.
 

Fotogalerie ZDE.

vytisknout  e-mailem