Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči a energetici vylepšují komunikaci s obyvateli v okolí jaderných elektráren -změny se dotknou 130 000 lidí

29. 11. 2016 (Nicole Zaoralová) - Díky unikátní dohodě mezi MV-generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky a společností ČEZ dojde k významné modernizaci sirén v regionech kolem elektráren Temelín a Dukovany. Hasiči nově využijí i zásahové a školicí prostředky a zároveň také proškolí stovky osob.  

Nové učebny nebo speciální měřící přístroj pro hasiče na Vysočině a v jižních Čechách. To jsou první konkrétní projekty v hodnotě tři čtvrtě milionu korun, které získali hasiči díky spolupráci s energetiky z Jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Na oplátku proškolili řadu zaměstnanců. „Dohoda zdaleka není jen o sponzoringu a školení. I když je riziko větší havárie u českých jaderných elektráren extrémně nízké, stejně musíme být připraveni. A v první linii bychom společně se zaměstnanci stáli my – hasiči. I proto je pro nás velmi těsná spolupráce nesmírně důležitá,“ vysvětluje plk. Ing. Daniel Miklós MPA, ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Nejvýznamnějším prvkem dohody mezi hasiči i energetiky je plán na výměnu a modernizaci sirén v takzvaných Zónách havarijního plánování. Tedy ve třinácti až dvacetikilometrovém okruhu kolem elektráren. Dotkne se více než 127 000 lidí v obou lokalitách.

Sirény sice slouží primárně obyvatelům a obcím pro všechny typy výstrah, ale jsme si vědomi naší společenské odpovědnosti a proto jsme se s hasiči dohodli na plánu jejich výměny a obnovy,“ potvrzuje ředitel Útvaru bezpečnost společnosti ČEZ Roman Havlín.

Konkrétní rozsáhlý modernizační plán představí hasiči a energetici v příštích letech. Pro změnu jihomoravští hasiči navíc získají i podobnou učebnu jako jejich kolegové z Vysočiny.

„Dohoda je výhodná oboustranně. My zásadním způsobem pomůžeme s technickými opatřeními a dary, hasiči přispívají svými znalostmi a službami,“ konstatuje Havlín.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Petr Šuleř
vedoucí | Útvar komunikace ETE
ČEZ, a. s.
Jaderná elektrárna Temelín

373 05 Temelín 
Tel.: +420 381102076
Mobil: +420 724 446738
E-mail: petr.suler@cez.cz

vytisknout  e-mailem