Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči a ČEZ se dohodli na rozšířené spolupráci

16. 4. 2015 (Nicole Zaoralová) - Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, Jihomoravského a Jihočeského kraje a Skupina ČEZ se nad rámec svých zákonných povinností zavázaly ke strategické součinnosti. Hlavním cílem spolupráce je další posilování bezpečnosti provozu a havarijní připravenosti, tedy důkladná příprava na mimořádné události a krizové situace a jejich řešení v zónách havarijního plánování jaderných zařízení ČEZ. 

„Opatření vyplývající z uzavřené dohody přispějí k větší ochraně obyvatel v zónách havarijního plánování jaderných zařízení,“ vysvětluje důvody uzavření smlouvy brig. gen. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
„Posilovat bezpečnost jaderných elektráren znamená průběžně zohledňovat vývoj techniky a zavádět nové praxe. Spolupráce našich a celostátních hasičů již řadu let běží a nyní se dále rozšiřuje. Od těsnějšího vztahu očekáváme mimo jiné zvýšení akceschopnosti obou složek při řešení mimořádných událostí a krizových situací ve všech třech regionech,“ doplňuje Ladislav Štěpánek, ředitel divize Výroba společnosti ČEZ.
 
ČEZ se dohodou zavazuje například k dalšímu rozšiřování a údržbě koncových prvků varování v zónách havarijního plánování nebo k obměně prostředků individuální ochrany obyvatelstva a ochranných pracovních pomůcek hasičů. Součástí dohody je i spolupráce při preventivně výchovné činnosti pro případ mimořádné události nebo krizové situace související s provozem jaderných zařízení a školení zaměstnanců ČEZ. 
 
Dotčené hasičské záchranné sbory krajů se na druhé straně zavazují například poskytovat a provádět školení zaměstnanců ČEZ v rámci preventivně výchovné činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva se zaměřením zejména na krizové řízení a havarijní plánování.
 
Všechny strany dohody se také shodly na zřízení pracovní skupiny, která bude každoročně vyhodnocovat plnění jednotlivých závazků vyplývajících z dohody.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem