HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče zaměstnává bodavý hmyz

Včerejší teplejší počasí přineslo typické zásahy hasičů na likvidaci rojů a hnízd vos, včel a sršňů. Jen za včerejší den (pondělí 19. května 2014) hasiči v kraji vyjížděli k 6 takovýmto případům. Meteorologové předpovídají teplý týden včetně víkendu a právě v tomto počasí hasiči nejčastěji vyjíždí k likvidaci nebezpečného hmyzu. 

Podstatou výjezdu hasičů je provádění likvidace rojů pouze tehdy, když hrozí nebezpečí z prodlení. Hasiči vyjíždí likvidovat roje na veřejné prostranství, kdy hrozí pobodání dítěte nebo alergika, v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce apod. Z tohoto místa musím upozornit, že hasiči nejsou deratizační firma a nevyjedou k zásahu na požádání každého. Každý případ se posuzuje individuálně, je třeba vyhodnotit nebezpečí situace. Když jednotka dorazí na místo a zjistí, že žádné nebezpečí nehrozí, zásah neprovede. V tomto případě může dokonce občana, který zneužil linku tísňového volání, pokutovat. Proto si občan musí sám podle svého uvážení vyhodnotit situaci a dobře si rozmyslet, jestli hasiče zavolá nebo ne.

A jak se vlastně zásah provádí?

  • důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítnou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný.
  • hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný (tzn. nejlépe ráno nebo večer)
  • roj (hnízdo) se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje.

Tento postup byl konzultován s včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu. Každý včelař má povinnost hlídat si své včelstvo a žádný z nich si nechce cizí nalezený roj vzít, protože hrozí nebezpečí přenosu chorob.

Hasiči při likvidaci používají samozřejmě speciální oblečení – včelařská kukla, nejlépe bílá kombinéza, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, proto je dobré, aby se hasič nepotil a hlavně se nesmí rychle hýbat.

Autor

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

bodavý hmyz

bodavý hmyz 

Detailní náhled

bodavý hmyz1

bodavý hmyz1 

Detailní náhled

bodavý hmyz2

bodavý hmyz2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem