HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče z Pardubického kraje tentokrát zaměstnala voda

HZS Pardubického kraje 

V pátek 24. února 2012 vyjížděli hasiči z Pardubického kraje k různým typům čerpání vody a souboji s ledovými krami:
 
     V 8,35 hod. jednotka z Ústí nad Orlicí pomáhala při odčerpávání zaplaveného sklepa v domě v obci Dolní Libchavy. Na zatopený sklep hasiči použily plovoucí čerpadlo a kalové elektrické čerpadlo. Po odčerpání vody pomohla jednotka s vyklizením sklepa a poté se vrátila na základnu.
 
     Další zatopený sklepní prostor vyjížděli odčerpávat profesionální i dobrovolní hasiči z Holic na Pardubicku. Po odsátí plovoucími a kalovými čerpadly jednotky zjistily, že ve sklepě prasklo potrubí, kterým byla voda přiváděna do bytu. Hasiči zastavili přívodní vedení  a odčerpaný sklep předali majiteli.
 
     Voda potrápila i hasičské jednotky na Svitavsku. Ve 14,40 hod. byla nahlášen na krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje problém se zatopenou komunikací a zahradou u jedné z rekreačních chat v Lačnově. Šlo o tekoucí vodu z pole z důvodu tání sněhu. Jednotka provedla rozvinutí hadicového vedení a odčerpání vody pomocí dvou plovoucích čerpadel s odvodem přímo do rybníka Rosna. Ke škodám na chatách nedošlo. Po zajištění odtoku bylo čerpání ukončeno a jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů se vrátily zpět na základnu.
 
    Ledové kry začaly zaměstnávat v pátek  nejen profesionální jednotky hasičů, ale hlavně jednotky hasičů dobrovolných. Například v České Třebové došlo  okolo 18,00 hodiny mezi  mosty u místního diskontu k naplnění koryta řeky Třebovky. Na místě po příjezdu jednotky HZS Ústí nad Orlicí již zasahovala jednotka SDH Česká Třebová, která  po domluvě s velitelem zásahu dále prováděla monitorování vodního toku. Na místě spolupracovala Policie ČR.
 

vytisknout  e-mailem