HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče na Vysočině o víkendu zaměstnaly požáry v přírodě

Kombinace sucha, větru a lidské neopatrnosti se o uplynulém víkendu stala společným jmenovatelem více šesti desítek požárů v přírodním prostředí. Při požárech a ani při jejich likvidaci se nikdo nezranil. Majetková škoda vzniklá požáry byla předběžně vyčíslena na částku téměř 470 tisíc korun. Hasiči svými zásahy uchránili majetek za bezmála osm milionů korun. Nejčastěji hasiči bojovali s požáry na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku. U pěti požárů byl vyhlášen, z důvodů počtu nasazených jednotek, druhý stupeň požárního poplachu. 

Co do počtu nasazených sil a prostředků patří k jednomu z největších víkendových požárů požár lesního porostu v katastru obce Třeštice na Jihlavsku. Informaci o požáru přijala v sobotu před čtvrtou hodino odpoledne na lince tísňového volání operátorka krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Telči a Třešti společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Telče, Stonařova, Hodic, Dolní Cerekve, obce Třeštice, Mrákotína, Batelova a Mysletic. Požár zasáhl plochu přibližně 100 x 300 metrů. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Dostat plameny pod kontrolu se zasahujícím jednotkám podařilo po téměř dvouhodinovém hašení. Úplná likvidace požáru proběhla před půl osmou v podvečer.

V souvislosti s v přírodním prostředí apelujeme na veřejnost, aby dodržovala následující pravidla a doporučení:

- Rozmyslete si umístění ohniště. Místo musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem minimálně metr širokým zbavených jakýchkoli hořlavin. Od lesních porostů musí být dodržena vzdálenost minimálně 50 metrů, v případě stohů a seníků je tato vzdálenost 100 metrů. Zcela zakázáno je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi a podobně.

- Důkladně zvažte povětrnostní podmínky (směr a síla větru, doba od posledních dešťových srážek).

- Při rozdělávání ohně nepoužívejte vysoce hořlavé látky – například líh, benzin, naftu a podobně. Vystavujete se riziku vážného poranění.

- Pálení musí být přírona minimálně jedna osoba starší 18 let. Oheň se nesmí ani na okamžik ponechat bez dozoru - a opustit místo pálení je možné až tehdy, je-li ohniště řádně uhašeno.

"Velmi častou chybou je i to, že je ohniště příliš velké a ani po celém dni, kdy je prováděno pálneí, nedojde k jeho celkovéhomu shoření. Setkáváme se i s případy, kdy pálení provádí lidé, kteří do místa přijedou například jen na víkend nebo jeho část a nejsou tak schopni v následujících dnech ohniště zkontrolovat. k rozšíření požáru z nedostatečně uhašeného oniště může však dojít i po několika dnech. Známé jsou i případy, kdy se tomu tak stalo po 14 dnech po ukončení pálení. K rozšíření požáru dochází přitom nejčastěji dvěma způsoby. tím prvním jsou poryvy větru, které vedou k rozletu žhavých uhlíků a následnému rozhoření suchého travního porostu nebo hrabanky. Druhým způsobem, jak se může požár rozšířit, je skryté hlubinné hoření v podzemí, kde se nachází například rašelina nebo vrstvy hlubokého humusu. V této podzemní vrstvě se požár může postupně šířit z ohniště i do okolí několika desítek metrů," upozorňuje krajský vyšetřovatel požárů kpt. Bc. Radek Šimka.

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství předem ohlásit přílušnému hasičskému záchrannému sboru, a to prostřednictvím aplikace na webových stránkách nebo telefonicky.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Požáry v přírodním prostředí

Požáry v přírodním prostředí 

Detailní náhled

Požáry v přírodním prostředí

Požáry v přírodním prostředí 

Detailní náhled

Požáry v přírodním prostředí

Požáry v přírodním prostředí 

Detailní náhled

Požáry v přírodním prostředí

Požáry v přírodním prostředí 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem