Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generálporučík Drahoslav Ryba odchází z postu „nejvyššího hasiče“

18. 7. 2021 (MF) - Dnes, po téměř 10 letech, končí na pozici generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), generálporučík Ing. Drahoslav Ryba. Jeho nástupce představí ministr vnitra, Jan Hamáček, na tiskovém brífinku v pondělí, 19. července 2021, dopoledne. 

’Moje funkční období musí letos ze zákona skončit. Chystal jsem se odejít o něco dříve, ale neodchází se od rozdělané práce. Žádost o ukončení služebního poměru jsem tedy podal až po skončení nouzového stavu, a tak, abych odcházel dříve, než začnou každoroční vyjednávání o rozpočtu. Nový ředitel tak bude mít dostatek času se na vše připravit.‘’ Drahoslav Ryba

Ryba.jpg

Drahoslav Ryba

Narodil se roku 1962 a celou svou profesní kariéru zasvětil požární ochraně. Po skončení studií na Vysoké škole báňské, obor Technika požární ochrany, nastoupil v roce 1986 k profesionálním hasičům do Žďáru nad Sázavou. Působil ve funkci zástupce velitele Okresního útvaru Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou, a později se stal velitelem útvaru. V roce 1990 byl jmenován náčelníkem Okresní správa Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou a v toce 1995 ředitelem Hasičského záchranného sboru okresu Žďár nad Sázavou a okresním požárním radou. Od 1. ledna 2001, tj. ode dne vzniku Hasičského záchranného sboru České republiky, v novém organizačním uspořádání, se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Za jeho působení se mu podařilo v kraji prosadit a realizovat celou řadu úspěšných projektů, kterými významně zvýšil akceschopnost sboru. Podílel se například na vybudování centrální stanice ve Žďáru nad Sázavou. Jako velitel řídil zásah u největší dopravní nehody ve střední Evropě, ke které došlo dne 21. března 2008, kdy se na dálnici D1 srazilo téměř 300 aut, a při které naštěstí nikdo nezemřel. Pod jeho vedením byl Kraj Vysočina také prvním krajem v republice, který vybudoval Integrované operační středisko.

Generálním ředitelem HZS ČR se stal 1. prosince 2011. Po svém nástupu do funkce musel v prvé řadě zabezpečit výkon všech činností sboru po ekonomické krizi. I přes obrovské škrty v rozpočtu HZS ČR, hlavně v oblasti investic (zde se jednalo až o 40 % snížení,) dokázal  zabezpečit zachování všech činností sboru ve prospěch České republiky. I díky jeho snaze byl prosazen vznik fondu zábrany škod, poskytování náhrad za zásahy u dopravních nehod či efektivní spolufinancování hasičů z prostředků EU. Významně se zasadil o prosazení nového zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky, který představuje moderní právní normu, řešící činnost a fungování sboru jako celku. Díky tomuto zákonu se podařilo ještě více podpořit činnosti, kterými se HZS ČR každodenně zabývá. Dále můžeme vyzdvihnout  například právní úpravu řešení mimořádných událostí, které z předcházející právní úpravy jednoznačně nevyplývaly,  zapojení hasičů v rámci methanolových kauz,  nebo aktuálně zapojení hasičů v rámci epidemie Covid-19 či při likvidaci následků ničivého tornáda.

Pod jeho vedením se Hasičský záchranný sbor České republiky významně rozvinul a modernizoval. A to jak po stránce personální, kdy se v roce 2021 poprvé v historii podařilo naplnit početní stavy v rámci plošného pokrytí, tak po technické stránce. V rámci plošného pokrytí se také podařilo postavit několik nových stanic a řada dalších, které byly ve velmi špatném stavu, prošly rekonstrukcí. Evropské dotace, které se dařilo úspěšně čerpat, zase pomohly obnově techniky i technologiím, například modernizaci operačních středisek.

Během svého působení na pozici generálního ředitele musel Drahoslav Ryba řešit řadu náročných zásahů, jakými byly povodně, větrné smršti, sesuvy půdy, zásah ve Vrběticích, tornádo na jihu Moravy nebo činnosti v rámci pandemie Covid-19, které byly oproti běžným činnostem hasičů nestandardní.

Genpor. Ing. Drahoslav Ryba vždy kladl velký důraz na rozvoj spolupráce a nadstandardních vztahů s dobrovolnými hasiči a s dalšími subjekty, zejména v rámci integrovaného záchranného systému České republiky. Také díky jeho přispění, neutuchající snaze a profesionalitě, lze Českou republiku považovat za jednu z nejbezpečnějších zemí světa.

Generálporučík Ing. Drahoslav Ryba k 18. červenci 2021 končí ve služebním poměru, ale i když opouští post „nejvyššího hasiče“ pro HZS ČR bude pracovat i nadále, protože jak sám říká, hasiči jsou jeho druhá rodina.

„Nedávno se mi narodila vnučka, takže se vlastně těším na novou etapu života, až si budu užívat roli dědečka. Na důchod se však ještě necítím. Je mi 59 let, a chtěl bych ještě zužitkovat zkušenosti, které jsem za těch 36 let u hasičů získal, abych pomohl naší republice zase z jiné perspektivy. Ze služeb státu ani hasičů tak ještě neodcházím, nově budu zastávat pozici přidělence HZS ČR při zastupitelském úřadu ČR v Bratislavě. Náplní práce je zejména spolupráce a výměna informací ČR a SR v oblasti požární ochrany, zásahové činnosti hasičů, ochrany obyvatelstva a krizového řízení, ale třeba také organizování mezinárodních návštěv, účast na odborných konferencích a řada dalšího.“

Děkujeme panu generálporučíkovi za vše, co udělal pro Hasičský záchranný sbor České republiky a přejeme mu, ať se mu daří jak v osobním životě, tak v profesním, hodně zdraví, štěstí a spoustu krásných chvil strávených s rodinou a přáteli.



Hasičský záchranný sbor České republiky

Odkazy do noveho okna

Drahoslav Ryba

Drahoslav Ryba 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem