Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generální ředitel HZS ČR předal pomoc hasičům z ukrajinského Zborova

6. 11. 2017 (Nicole Zaoralová) - Letos si připomínáme 100 let od významné bitvy u Zborova. K té došlo 1. - 2. července 1917. Zborovská bitva hrála důležitou roli vedoucí ke vzniku samostatného Československa. 

Byla prvním samostatným vojenským vystoupením československé jednotky v první světové válce. Vítězství československých vojáků mělo velký morální a politický význam, podpořilo vytváření legií v Rusku a tím i vznik samostatné československého státu. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Zborova)

V obci Kalynivky u Zborova se nachází hromadný hrob 238 padlých československých legionářů. Ke 100. výročí této bitvy byly hrob a Bratrská mohyla zrekonstruovány. 2. července 2017 se uskutečnily oslavy 100. výročí bitvy, kterých se zúčastnil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček s poslaneckou delegací, první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, zástupci Ministerstva obrany a Československé obce legionářské i delegace Církve československé husitské, jakož i ukrajinští představitelé. (Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/bitva-u-zborova-100-vyroci-zborov-legionari-fjd-/zahranicni.aspx?c=A170702_112224_zahranicni_jol)

Rekonstrukce mohyly by nebyla možná bez usilovné a nezištné pomoci místních hasičů. Ti pomáhali s dopravou chybějící vody, vysazováním stromů a jejich následným zaléváním i se zajišťováním hladkého průběhu pietní akce.

Jakoukoliv odměnu za provedenou práci odmítli hasiči s tím, že velmi rádi napomohli dobré věci. Když se generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba dozvěděl o této aktivitě ukrajinských kolegů, rozhodl se pomoci jim aspoň materiálně. Složitá hospodářská situace na Ukrajině nedovoluje hasičům být dostatečně a kvalitně vybaveni pro jejich práci. Generální ředitel HZS ČR se proto rozhodl, že této jednotce poskytne zásahové oděvy. Jedná se celkem o pět zásahových obleků v celkové hodnotě 110 000 Kč.

Pro české hasiče je plně funkční zásahový oblek naprostou samozřejmostí. Na Ukrajině je to pro hasiče luxus a obrovská pomoc při jejich práci. Jsem rád, že jsme mohli alespoň v takto malém měřítku našim kolegům pomoci. Těší mne, že nezištná pomoc druhým je společnou vlastností hasičů napříč celým světem.“ dodal genmjr. Ryba.

IMG_4251.JPG

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství

Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

IMG_4251

IMG_4251 

Detailní náhled

IMG_4258

IMG_4258 

Detailní náhled

IMG_4265

IMG_4265 

Detailní náhled

IMG_4267

IMG_4267 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem