HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Fyzicky i psychicky náročný zásah na farmě ve Skleném při likvidaci ptačí chřipky

Aktuální informace k ptačí chřipce k 17.30 hodin:
Velmi náročnou práci provádějí od ranních hodin hasiči, veterináři a zaměstnanci farmy ve Skleném. Ze dvou hal vynášejí slepice nakažené virem ptačí chřipky H5N1. Pro představu – jedna slepice váží kolem 4 kg a pod rukama zasahujících tak až do vyprázdnění dvou hal musí projít 22 tisíc kusů drůbeže.
Hasiči, veterináři a zaměstnanci farmy se musí stále v pravidelných intervalech vystrojovat do jednorázových obleků a postupně živou drůbež vynášet do připravených kontejnerů, kde je drůbež usmrcena oxidem uhličitým.
Všichni zasahující se pohybují po celou dobu zásahu v nebezpečné zóně, samém ohnisku ptačí chřipky, a kromě ochranných obleků musí mít nasazen respirátor nebo masku s filtrem.
Jakmile dokončí zásah v nebezpečné zóně musí zasahující projít dekontaminační sprchou, stejně tak technika, která odváží kadáver do kafilérie v Žichlínku, projíždí kompletně dekontaminační linkou.
Do této chvíle se podařilo vyprázdnit jednu halu. Dokončuje se vynášení drůbeže z druhé haly.
Dle velitele zásahu by mohl být zásah k 20. hodině pro dnešní den ukončen.
Celkem bylo od rána do této chvíle (17.30 hodin) naplněno kadáverem 9 kontejnerů, které postupně zamířily do kafilérie. Na zásahu se podílí celkem 90 osob.
Podívejte se na video z dnešního náročného zásahu:
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem