Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 8.2.2013 - výcvik nováčků ve výškách a nad volnou hloubkou

Pro kurzy nástupního odborného výcviku probají lezecké výcviky v přírodním skalnatém terénu ve Štramberku, v lokalitě Arboretum. Lezecký výcvik nováčků je ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR rozdělen do několika etap.  

Hasiči postupně procházejí výcviky na hasičské věži,  kde se učí základním návykům při práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Dále pokračují na speciální konstrukci simulující pohyb po ocelových konstrukcích a dále výcvik probíhá v přírodním skalnatém terénu ve Štramberku, v lokalitě Arboretum. Zde hasiči nacvičují kotvení v terénu, slanění po skalách a taktéž slanění po 80 m lanovce. Závěr výcviku v přírodním prostředí bývá vyhrazen průběžnému přezkoušení teoretických i praktických znalostí z oblasti práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Přezkoušení provádějí  instruktoři lezeckého výcviku ŠVZ HZS ČR - střediska Frýdek Místek. 
 
Za poslední dva roky výcvik nováčků prošel značnými změnami. Na budoucí hasiče jsou kladeny vysoké nároky hlavně v oblasti osobního přístupu k práci hasiče. To je využívat odborných znalostí získaných v nástupním odborném výcviku a zároveň používat v praxi činnosti, které musí znát automaticky (tzv. nadrilované činnosti např. používání proudnice, sosobních ochranných prostředků apod.). Např. při výcviku do poschodí, provádějí určené činnosti v dýchací technice, ale současně řeší nenadále vzniklé situace jako např. zranění kolegy, sebezáchranu z výšky (pomocí lana, hadice apod.). Tohoto cíle je dosahováno v závěru výcviku nováčků. Úkolem lektorů-instruktorů ŠVZ HZS ČR je, aby noví příslušníci byli na řešení těchto situací v reálných podmínkách u zásahů kvalitně připraveni. 
 


kpt. Bc. Pavel Hurta, kpt. Ing. Jiří Rogowski

vytisknout  e-mailem