Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 19. a 20.6.2013 - noční výcviky nováčků HZS ČR

Ve dnech 19. a 20. června 2013 proběhla taktická cvičení pro nástupní odborný výcvik probíhající na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR - Středisku Frýdek Místek. Tato cvičení proběhla v areálu našeho vzdělávacího zařízení a v Ostravě v průmyslové oblasti Dolních Vítkovice. 

Požár ve sklepních prostorech v Ostravě VítkovicíchPožár ve sklepních prostorech v Ostravě Vítkovicích
Tematická zaměření těchto cvičení bylo na:
  1. Dopravní nehodu s větším počtem raněných (ŠVZ)
  2. Únik nebezpečné látky – tekutý chlór (ŠVZ)
  3. 2x Požár ve sklepních prostorech (Ostrava)
Cílem těchto cvičení bylo prověřit odborné znalosti a praktické dovednosti získané v průběhu nově vzniklého kurzu Nástupní odborný výcvik, kterého se účastní nově přijímaní „mokří“ hasiči HZS ČR. Prověřili jsme zejména:
 
- Používaní osobních ochranných prostředků u zásahu.
- Používání věcných prostředků požární ochrany.
- Používání komunikačních/spojovacích prostředků.
- Organizace spolupráce hasičů při různých typech událostí (skupina, družstvo, četa).
- Poskytování první pomoci.
 

1. Dopravní nehoda s větším počtem raněných

Při tomto taktickém cvičení si hasiči vyzkoušeli řešit dopravní nehodu s větším počtem zraněných. Situace mimořádné situace byla nachystána na pozemku ŠVZ – Frýdek Místek. Jednalo se o dopravní nehodu tří vozidel, kdy každé vozidlo zaujímalo jinou polohu (na kolech, na střeše, na boku). Zásah byl veden instruktorem výcvikového zařízení (ve funkci VZ), zbytek činností řešili samotní hasiči a to jak zasahující, tak i figuranty. Figurantů bylo šest a ti byli vybavení speciálními prostředky, které simulovali různá zranění včetně vytékající krve. Sedmou osobou byla figurína dítěte. Tohle vedlo k realističtějšímu zásahu na tento typ události včetně ošetření „reálných“ zranění a prověření umu zasahujících.
 

2. Zásah na nebezpečnou látku – tekutý chlór

Taktické cvičení na nebezpečnou látku, které proběhlo součastně s předchozí událostí bylo zaměřeno na řešení úniku tekutého chlóru z technického zařízení včetně uhašení vzniklého požáru. I zde provedli hasiči záchranu a dekontaminaci nalezené osoby. Utěsnění místa úniku a jak už bylo řečeno, také uhašení požáru. Při zásahu si hasiči také provedli detekci nebezpečných látek. Vše samozřejmě probíhalo v protichemických přetlakových oděvech. V rámci této události jsme na naše nováčky nachystali i malou lest se skrytým RA zářičem, abychom zjistili, zdali používají detekční techniku, jak mají. Této lsti se však nezalekli a zhostili se tohoto problému profesionálně.  I zde velitelem zásahu byl instruktor ŠVZ a byl proveden na trenažéru ŠVZ Frýdek Místek.
 

3. Reálný požár ve sklepních prostorech v Ostravě Vítkovicích

Pro cvičení byl vybrán vhodný objekt v oblasti Dolních Vítkovic, ve kterém lze zakládat reálné požáry. Zde hasiči v rámci taktického cvičení provedli zásah na požár ve sklepním prostoru. V rámci dvou bloku hasiči vždy řešili dva požáry sklepních prostorů. Pro tento účel byl kurz rozdělen na polovinu. Každá polovina vždy řešila dva požáry ve dvou objektech součastně. Zde si hasiči vyzkoušeli zásah od A až do Z, tzn. od počátečního průzkumu, záchrany osob, ventilaci u požáru, dohledávání ohnisek požáru termokamerou až po likvidaci požáru. Zásahy byly o to náročnější, protože probíhali v neznámém terénu za tmy. V těchto prostorách jsme zachraňované osoby nahradily za figuríny z důvodu bezpečnosti. V průběhu zásahu si někteří hasiči po druhém nočním výcviku šáhli ke dnu svých sil. Zásahu veleli instruktoři ŠVZ včetně pozic strojníků.
 
Všechny tyto zásahy byly specifické, protože probíhali v noci, takže měli vysoké nároky na zasahující hasiče z důvodů snížené viditelnosti a také z hlediska vyšších teplot v tomto tropickém týdnu. Všechny cvičení prověřily výše uvedené postupy a činnosti, které by se hasiči měli naučit v nástupním odborném výcviku. Samozřejmě tyto cvičení nebyly náročné jen pro nováčky, ale i pro instruktory a to jak časové, tepelné, tak organizační úrovni. Tímto jim děkuji za profesionální přístup k těmto zaměstnáním.
 
Použité síly a prostředky pro taktické cvičení:
  • 24 nováčků NOV
  • 12 lektorů-instruktorů ŠVZ HZS ČR – Středisko Frýdek Místek
  • CAS 15/2200/135-M2T (Atego)
  • CAS 16 /1700-M1R (Daewo)
  • 2x CAS 30/8200/800 – S3R (T815)
  • PKN – M1 (Atego) + kontejnery (T, CH)

Další fotografie z nočního výcviku nováčků HZS ČR ve fotogalerii.
Záběry termokamery - hašení požáru nováčky HZS ČR.


kpt. Ing. Jiří Rogowski

vytisknout  e-mailem