Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 19. – 21.2.2013 - zimní příprava lezců

V rámci pravidelné odborné přípravy hasičů – instruktorů vzdělávacích zařízení MV-GŘ HZS ČR pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou absolvovali ve dnech 19. – 21. 2. 2013 lektoři ze střediska Frýdek-Místek specializační kurz v krutých zimních podmínkách Krkonošských hor. Organizátory odborné přípravy byli instruktoři HZS Královéhradeckého kraje z Učiliště PO Velké Poříčí. Výcviky byly soustředěny do okolí chaty Výrovky nedaleko Pece pod Sněžkou. Společně s našimi lektory se přípravy zúčastnili lezečtí instruktoři HZS Kraje Vysočina, HZS Hl. m. Prahy a HZS Pardubického kraje.  

Hlavním cílem odborné přípravy bylo získání základních dovedností potřebných k bezpečnému pohybu v zasněženém, exponovaném a nepřístupném terénu, orientace v neznámém terénu, organizace záchranné akce a hlavně zajištění tepelného komfortu zachraňovaným osobám v nepříznivých klimatických podmínkách.
 
Vzhledem k panujícím klimatickým podmínkám bylo nezbytné vybavit se, kromě vhodného oděvu a obuvi, také dalšími prostředky pro individuální pohyb v hlubokém sněhu jako jsou sněžnice, popř. skialpinistická výbava, hole, lopaty, lavinové sondy a lavinový vyhledávač. Většina těchto prostředků byla zapůjčena od organizátorů akce.
 
Odborná příprava obsahovala, kromě teoretické části, také náročné praktické výcviky. Jedním z velmi zajímavých výcviků bylo vyhledávání osob zasypaných lavinou. Záměrem této činnosti bylo zvládnutí práce s lavinovým vyhledávačem a lavinovou sondou při individuální pomoci i při organizované kolektivní záchraně v lavinovém poli. Navíc každý ze zúčastněných měl možnost si na vlastní kůži vyzkoušet pocit bezmocného člověka uvězněného pod sněhovou vrstvou. V další praktické části se zúčastnění učili odhadnout míru nebezpečí lavinového svahu dle struktury a síly jednotlivých vrstev sněhu. Za vrcholný výcvik by se dala považovat záchranná akce dvou ztracených a zraněných skialpinistů. Splnit cíl výcviku znamenalo naplánovat a zorganizovat veškeré záchranné postupy, což obnášelo dobře se orientovat v terénu, pracovat s mapou a GPS, nalézt osoby, poskytnout předlékařskou první pomoc a hlavně zajistit tepelný komfort zachraňovaným osobám s následným bezpečným transportem ve velmi strmém svahu na předem určené místo. Na závěr odborné přípravy bylo pro všechny zpestřením lezení po zamrzlé stěně. Zájemci vyzbrojeni cepíny a mačkami si tak mohli vyzkoušet jednu z nejkrásnějších lezeckých disciplín.
 
Přestože je zimní příprava lezců náročná fyzicky i materiálově, určitě má své opodstatnění, z důvodu celé řady reálných událostí. Z tohoto důvodu lektorský sbor instruktorů pro práce ve výšce zařadil v letošním roce i zimní část, kterou postupně absolvují lezečtí instruktoři ze všech HZS krajů.


mjr. Ing. Tomáš Kulčák

vytisknout  e-mailem