Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ing. František Zadina byl jmenován brigádním generálem HZS ČR

28. 10. 2014 (Michaela Franclová) – Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval v úterý 28. října 2014 u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu do generálské hodnosti plukovníka Ing. Františka Zadinu 

Ing. František Zadina se narodil v roce 1961. Po maturitě na Gymnáziu v Havlíčkově Brodě vystudoval ostravskou Vysokou školu báňskou, obor Technika požární ochrany a bezpečnost průmyslu. Nejprve pracoval na pozici samostatného odborného referenta Okresního inspektorátu požární ochrany v Havlíčkově Brodě a poté jako vývojový pracovník ve Výzkumném ústavu civilní ochrany v Pardubicích. K profesionálním hasičům v Havlíčkově Brodě nastoupil Ing. František Zadina jako okresní požární rada v roce 1990. Roku 2001 byl jmenován náměstkem ředitele Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina pro integrovaný záchranný systém a operační řízení.
 
Oblasti integrovaného záchranného systému a operačního řízení se od roku 2008 Ing. František Zadina věnuje i jako náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. V této funkci se mu daří velmi dobře zhodnocovat své dlouholeté pracovní zkušenosti, má široký přehled o fungování integrovaného záchranného systému a operačního řízení a patří v této oblasti k uznávaným českým odborníkům. Ing. František Zadina požívá v rámci sboru přirozené autority a respektu. K plnění služebních úkolů přistupuje profesionálním způsobem a s maximální iniciativou. Ing. František Zadina má významný podíl na budování Hasičského záchranného sboru České republiky, který v současné době představuje stabilizovaný bezpečnostní sbor kladně přijímaný širokou veřejností.
 
Dle stávajícího platného Služebního zákona se do vyšší služební hodnosti již nepovyšuje dle odsloužených let u sboru, ale služební hodnost je pevně spjata s vykonávanou funkcí. Do generálské hodnosti může příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky jmenovat na návrh vlády jen prezident.
 
Ing. František Zadina je v pořadí čtvrtým generálem Hasičského záchranného sboru České republiky. Před ním si povýšení z rukou prezidenta převzal bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Ing. Miroslav Štěpán i stávající generální ředitel Ing. Drahoslav Ryba a dále náměstek generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost Ing. Miloš Svoboda.
 
 Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem