HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Finanční příspěvek města Mohelnice

Město Mohelnice je obec s rozšířenou působností, která nemá v rámci svého správního obvodu stanici profesionálních hasičů. Činnost profesionálních hasičů je zajišťována prostřednictvím nejbližší profesionální stanice – Pobočné stanice Zábřeh. Stanice Zábřeh se podílí cca. 36 % ze všech svých výjezdů na Mohelnicku, z toho cca. 28 % na území města Mohelnice (dle statistických údajů z roku 2010).
Město Mohelnice výrazně financuje svoji Jednotku sboru dobrovolných hasičů města Mohelnice, ale s ohledem na krácení rozpočtu Hasičského záchranného sboru České republiky se rozhodlo svým příspěvkem podílet i na pořízení nového vybavení, které v současné době není HZS Olomouckého kraje schopen pořídit z vlastních zdrojů.
Jedná se o vybavení, které je umístěno na Pobočné stanici v Zábřehu a svým účelem výhradně slouží k zajišťování základního poslání profesionálního sboru, což je záchrana života a ochrana majetku občanů. Z výše uvedených statistických údajů je zřejmé, že z každého příspěvku od Města Mohelnice je značný přínos právě pro občany města Mohelnice a jeho okolí.
V roce 2011 Město Mohelnici poskytlo finanční dar na pořízení automatického externího defibrilátoru. Automatický externí defibrilátor umožňuje provést účinnou resuscitaci zraněné osoby i nezdravotnickým záchranářem – příslušníky HZS Olomouckého kraje, kteří jsou k této pomoci nadstandardně cvičeni. Po přiložení elektrod na zraněnou osobu přístroj vyhodnotí srdeční činnost a v případě potřeby provede bifazický defibrilační výboj. Defibrilátor vyhodnocuje i efektivitu prováděné nepřímé masáže srdce a navádí nezdravotnického záchranáře ke změně rytmu nepřímé masáže, nebo změně působené síly. Pořízený defibrilátor ZOLL AED Plus (v hodnotě cca. 40.000,- Kč) je v současnosti trvale umístěn na 1. výjezdovém vozidle CAS 20 Mercedes Benz Atego Pobočné stanice Zábřeh.

 

Autor:

plk. Ing. Martin Žaitlik
HZS Olomouckého kraje
ředitel Územního odboru Šumperk

Odkazy do noveho okna

mohelnice

mohelnice 

Detailní náhled

mohelnice1

mohelnice1 

Detailní náhled

mohelnice2

mohelnice2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem