HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Festivalová sezóna v Hradci Králové opět ve znamení kontrol

Ve čtvrtek 3. července 2014 provedli příslušníci oddělení prevence Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje mimořádné kontroly ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové, kde probíhá od 3. do 5. července 2014 hudební festival Rock for People.  

Kontroly byly opět zaměřeny na provozovatele stánků s rychlým občerstvením, kteří používají ve svých stáncích otevřený oheň, fritovací hrnce a olejové lázně.
 
Stánkaři letos příslušníky mile překvapili, protože všechny kontrolované stánky byly vybaveny hasicími přístroji, pouze u jednoho nebyla provedena platná kontrola provozuschopnosti. Poslední kontrola provozuschopnosti na tomto hasicím přístroji byla provedena v roce 1995. Tomuto provozovateli bude uložena pokuta. Celkově bylo provedeno 14 tematických kontrol.
 
Tak jako každý rok bylo opět zodpovězeno několik dotazů od stánkařů, kteří nebyli provozovateli stánků s občerstvením, ale např. s oblečením, pitím nebo jinými drobnostmi. Opět jim byl vyvrácen mýtus, že stánky, kde není otevřený oheň, elektrické zařízení nebo plynový spotřebič nemusí být vybaveny přenosnými hasicími přístroji.
 
Již několikátý rok upozorňujeme a připomínáme, že vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, ve znění vyhlášky č. 268/2011 Sb., která řeší vybavenost prodejních stánků přenosnými hasicími přístroji nerozlišuje zda se ve stánku vyskytuje otevřený oheň nebo elektrické spotřebiče, ale mluví o prodejních stáncích:
„Prodejní stánek, který je stavbou podle zvláštního právního předpisu, musí být vybaven alespoň jedním přenosným hasicím přístrojem vodním nebo pěnovým s hasicí schopností nejméně 13A nebo přenosným hasicím přístrojem práškovým s hasicí schopností nejméně 21A“.
 
Vzhledem k dobré spolupráci s pořadateli podobných hudebních festivalů, leteckých dnů, apod., víme, že i oni do svých podmínek pro organizaci podobných akcí, popřípadě ke smlouvám pro stánkaře, dávají informaci, že stánky musí být vybaveny přenosnými hasicími přístroji.
 
Na základě provedených kontrol je vidět, že informovanost provozovatelů se každým rokem zlepšuje a ti své prodejní stánky vybavují předepsanými věcnými prostředky požární ochrany.
 
I přes pozitivní zjištění na tomto festivalu budou i v dalších měsících probíhat mimořádné kontroly akcí, kterých se účastní větší počet osob a na kterých se budou stánky s občerstvením objevovat.
 
 
Kontrola na Rock for People byla již letos druhou mimořádnou kontrolní akcí. Předcházející proběhla před měsícem, kdy byl kontrolován organizátor akce pro jednu realitní společnost. Při této kontrole byly zjištěny mírné nedostatky. Organizátor byl poučen a upozorněn, že při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob je nutné respektovat požadavky vyplývající z „Nařízení Královéhradeckého kraje č. 4/2002, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob“.
 
por. Ing. Lukáš Hřebačka
oddělení prevence
HZS Královéhradeckého kraje
 
Foto: HZS Královéhradeckého kraje
 
Odkazy do noveho okna

Kontrola na Rock for People (1)

Kontrola na Rock for People (1) 

Detailní náhled

Kontrola na Rock for People (2)

Kontrola na Rock for People (2) 

Detailní náhled

Kontrola na Rock for People

Kontrola na Rock for People 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem