HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Fenka Enigma vypátrala pohřešovanou osobu, dostalo se jí poděkování

Velkého poděkování se dostalo záchranářské fence belgického ovčáka Enigmě a jejímu psovodu – členovi Horské služby Šumava Ondřeji Zemanovi, když byl oceněn jejich zásah při pátrání po pohřešované osobě. 

Zásah v okolí šumavské Lenory v nepříznivých klimatických podmínkách a těžko přístupném terénu ocenili dne 6. ledna 2021 na stanici Horské služby Šumava Nová Pec – Láz zástupci zasahujících složek: náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura a ředitel HZS Jihočeského kraje, územního odboru Prachatice plk. Milan Raba.
Ondřej Zeman obdržel písemné poděkování a drobné dárky, fenka Enigma dostala odměnu ve formě psích pochoutek.

Jak záchranná akce probíhala? Pátrání po pohřešované osobě bylo vyhlášeno v pondělí 28. prosince 2020 v 15:35 hodin v okolí obce Lenora. Celý zásah koordinovala Policie ČR, zúčastnili se ho dále profesionální hasiči ze stanice Prachatice a dobrovolné jednotky obcí Volary a Lenora a členové Horské služby Šumava včetně záchranářského psa – fenky Enigmy se svým psovodem Ondřejem Zemanem.
Několik desítek záchranářů podle pokynů policistů vytvořilo pátrací skupiny a rojnicemi zahájilo vyhledávání důkladnou vizuální kontrolou terénu. Vzhledem k obtížnému terénu byla využita také čtyřkolka volarské dobrovolné jednotky. V průběhu pátrací akce Policie ČR neustále analyzovala informace a upravovala postup pátrání. Podařilo se občas se s pohřešovanou telefonicky spojit. Na základě toho bylo možné využít komunikační a datové technologie a místo, kde se pohřešovaná nachází, blíže lokalizovat. Žena byla nakonec nalezena fenkou Enigmou u osady Vlčí Jámy přibližně po třech hodinách akce. Enigma pohřešovanou vypátrala a svým štěkáním přivolala záchranáře.
Ti ženě poskytli tepelný komfort a prvotní předlékařské ošetření. Následně ji těžko přístupným terénem odnesli do vyhřátého terénního auta a následně předali zdravotníkům sanitního vozu k dalšímu ošetření.

 „Žena byla vzhledem k panujícímu počasí a velmi nepřístupnému místu zcela v ohrožení života. Troufám si říci, že kdyby ji náš čtyřnohý záchranář nenašel, došlo by k tragédii. Jsme nesmírně rádi, že ho u nás máme. Považujeme jej za profesionálního člena Horské služby s mnoha skvělými výsledky při pátrání,“ řekl k ocenění Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.
Slova náčelníka Horské služby Janďury potvrdil i ředitel HZS Jihočeského kraje, územního odboru Prachatice plk. Milan Raba a zároveň pochválil jak práci členů Horské služby, tak vzájemnou dlouholetou spolupráci: „Tento čin opět potvrdil skutečnost, že vzájemná součinnost, spolupráce a stoprocentní připravenost všech šumavských záchranných složek je jistotou, na kterou se mohou všichni obyvatelé a návštěvníci Šumavy bezpodmínečně spolehnout.“

Odkazy do noveho okna

Předání poděkování psovi Horské služby - 6. 1. 2021 (3)

Předání poděkování psovi Horské služby -... 

Detailní náhled

Předání poděkování psovi Horské služby - 6. 1. 2021 (2)

Předání poděkování psovi Horské služby -... 

Detailní náhled

Předání poděkování psovi Horské služby - 6. 1. 2021 (1)

Předání poděkování psovi Horské služby -... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem