Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropské cvičení modulů civilní ochrany MODEX.EU

5. května 2011 (Nicole Zaoralová) - Dnes v nočních hodinách odjel odřad na velkokapacitní čerpání vody do Holandska, kde se ve dnech 6. až 8. května v Ossendrechtu uskuteční cvičení modulů civilní ochrany MODEX.EU 2010-2011  

 
Odřad, který MV-generální ředitelství HZS ČR na toto cvičení vysílá, splňuje požadavky evropského modulu civilní ochrany „High Capacity Pumping“ a je rovněž zaregistrován v databázi EU – CECIS (Společný komunikační a informační systém při mimořádných událostech).
 
Odřad na velkokapacitní čerpání vody, jedoucí na cvičení pod názvem CZERT HCP (Czech Emergency Response Team High Capacity Pumping, v překladu Český záchranný tým při mimořádných událostech pro velkokapacitní čerpání vody), je složen ze sil a prostředků HZS Olomouckého kraje (MČS Sigma 1500), HZS Středočeského kraje (HFS Hydrosub), ZÚ HZS ČR (MČS Sigma 1500) a MV-generálního ředitelství HZS ČR (celkem 25 osob).
 
Takovýto nácvik není neopodstatněný, protože jen v minulém roce byly takovéto povodňové odřady vyslány na záchranné (humanitární) operace na Slovensku a v Polsku, kde v průběhu května a června zasahovalo bezmála 150 hasičů ze 4 krajů.
 
Česká republika je jedna z mála zemí v rámci EU, která disponuje velkokapacitními čerpadly, která jsou schopna odsát až 90 m3/min.
Čerpadla byla pořízena Správou státních hmotných rezerv jako pohotovostní zásoby pro Hasičský záchranný sbor ČR po povodních v minulých letech. Vzhledem k velkým čerpacím výkonům, možnosti použití formou plovoucího nebo stacionárního čerpadla a možnosti nasazení i ve velmi složitých podmínkách je o naše čerpadla v Evropě velký zájem.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem