HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Elektrická požární signalizace – tichý společník v boji proti požárům o jehož významu se v médiích příliš nedozvíme…

Jako to bývá v životě, v přírodě i v politice, věci, které jsou hodně vidět, ovládají ti, kteří vidět nejsou. V oblasti požární bezpečnosti je takovým tichým společníkem právě elektrická požární signalizace (EPS). Hodiny, dny, měsíce i roky vyčkává bez zjevné činnosti a projeví se až nastane její chvíle – tedy začínající požár.  V ten okamžik je její úloha nezastupitelná – vyrozumí obsluhu, vyhlásí požární poplach přivolá hasiče, zavře požární závěry, otevře únikové východy, zapne požární větrání, vypne plyn nebo přívody hořlavých látek atd. Nic a nikdo by nezvládl v danou chvíli víc než požární signalizace.

Ani deset, ani sto hasičů spěchajících v nejmodernější požární technice v danou chvíli nepomůže, protože zde se hraje o vteřiny a minuty.  

A právě zásluhou elektrické požární signalizace jsme v posledních dnech v médiích nezaregistrovali zprávu o rozsáhlém požáru se škodou stovek milionů korun ve firmě REHAU automotive v Moravské Třebové. „Právě zde totiž dobře fungující systém EPS detekoval začínající požár včas a poučená obsluha správným postupem přivolala hasiče. V daném výrobním závodě se jednalo již o druhý podobný případ a uchráněny byly možná stovky milionů korun,“ říká mjr. Ing. Jan Novotný, vedoucí pracoviště ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS Pardubického kraje, územního odboru Svitavy. 

O zprávu, kdy u požáru zasahovaly dvě jednotky hasičů a požár uhasily dvěma hasícími přístroji a škoda nepřesáhla 5 tisíc korun, není u médií zájem. A přitom EPS uchránila firmě stovky milionů korun.

„Pokud však chceme znát a dozvíme se další okolnosti každého podobného požáru, uvědomíme si, jaký význam a jaké hodnoty právě toto požárně bezpečnostní zařízení může mít. A to je moc dobře,“ doplňuje Jan Novotný.

Elektrická požární signalizace je vyhrazené požárně bezpečnostní zařízení tzv. EPS, které zajišťuje pomocí hlásičů včasnou signalizaci požáru. Ústředna EPS pak zajišťuje další činnosti od uzavření požárních dveří až po přivolání hasičů. v domácnostech se tyto poměrně složité systémy zpravidla neinstalují ale nahrazují se tzv. autonomními hlásiči kouře. A to je také tichý společník, který vám doma ochrání milionové hodnoty.

Hlásič požár detekuje a akusticky vyhlásí poplach v místě požáru. Hasiče sice nepřivolá ale osobám přímo ohroženým požárem poskytne čas na evakuaci případně uhašení počínajícího požáru. V obchodě platí čas jsou peníze – zde platí čas je život.  

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem