HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Elektrická požární signalizace pomáhá při požárech

Během posledních tří měsíců letošního roku hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u šesti požárů, u kterých hlavní roli sehrála elektrická požární signalizace (dále jen „EPS“). Ta bývá instalována v určitých objektech na základě právní normy platné v České republice. 

Stává se často, že hasiči vyjíždí k požárům na základě signalizace EPS, přesto téměř většina těchto požárů jsou planými poplachy (např. porucha čidla). Přesto se v poslední době v Olomouckém kraji vyskytly skutečné požáry, které EPS zaznamenaly, informaci o nich přenesly na Krajské operační a informační středisko HSZ Olomouckého kraje a hasiči je následně řešili.

Elektrická požární signalizace (dále jen „EPS“) je vyhrazené požárně bezpečnostní zařízení, které zajišťuje pomocí hlásičů včasnou signalizaci požárů. Signály z hlásičů požáru jsou přijímány ústřednou EPS. U ústředny (např. v recepci budovy, na vrátnici, v kanceláři ostrahy) musí být zajištěna stálá obsluha, která v případě signálu požáru má určitou dobu na prověření skutečného požáru a odvolání planého poplachu. Druhou možností, pokud není splněn požadavek na trvalou obsluhu, je přenos signálu prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany příslušného hasičského záchranného sboru kraje.

Pravidla pro instalaci EPS

Skutečnost, zda objekt (případně jeho část) musí být vybaven EPS závisí na mnoha faktorech, jedná se zejména o velikost požárního úseku, množství osob, umístění podlaží (buď hlouběji pod terénem nebo naopak vyšší podlaží), a to vše ještě v závislosti na způsobu užívání. Vždy se musí posoudit, zda nejsou překročeny stanovené parametry. Jedná se o poměrně složitý mechanismus a vždy při návrhu konkrétního objektu v rámci povolení stavby musí být toto posouzení provedeno. Zároveň máme vytipované určité objekty, u kterých EPS musí být vždy. Například jedná-li se o objekty zdravotnických lůžkových zařízení, pokud je zde více jak 50 lůžek pro dospělé pacienty nebo 30 lůžek pro děti.

Přehled požárů, které signalizovala EPS

30. března 2018 – zahoření elektroinstalace v hypermarketu ve Šternberku

Šternberská profesionální jednotka hasičů zasahovala nad ránem na základě signalizace EPS u požáru ve šternberském hypermarketu. Podle ústředny bylo aktivováno čidlo v technické místnosti. Místnost byla mírně zakouřená po zahoření elektrické zásuvky a asi 50 cm kabelu. Hasiči místo zkontrolovali termokamerou, která neprokázala žádná skrytá ohniska požáru. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč.

1.dubna 2018 – požár v denní místnosti distribučního centra v Olomouci

Profesionální hasiči z Olomouce vyjeli po poledni na základě signalizace EPS k požáru v denní místnosti v distribučním centru v Olomouci. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o zahoření v odpadkovém koši. Požár byl uhašen před jejich příjezdem díky instalovanému stabilnímu hasícímu zařízení, jehož činnost byla aktivována systémem EPS. . Hasiči místo zkontrolovali a předali vyšetřovateli, který zjistil, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost při kouření, škoda vznikla ve výši 2.700 Kč.

6. dubna 2018 – požár rozvodny transformátoru v Července

Čtyři jednotky hasičů vyjeli k požáru transformátoru v obci Červenka, který byl opět detekován EPS. Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem byl zasažen jeden transformátor. S požárem bojovali před příjezdem hasičů pracovníci firmy. Jednotky požár dohasily, zařízení zkontrolovaly termokamerou a přirozeně odvětraly zakouřené prostory. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, škoda byla vyčíslena na 4.500.000 Kč.

20. května 2018 – požár v pokoji hotelu v Olomouci

Sedm jednotek hasičů zasahovalo u požáru v pokoji v hotelu v Olomouci v 9. patře. Požár byl na operační středisko HZS Olomouckého kraje signalizován pomocí EPS, v době příjezdu hasičů byl zlikvidován pomocí samočinného stabilního hasicího zařízení, které bylo napojeno opět na EPS. V době vzniku požáru bylo v hotelu ubytováno téměř 190 osob, které byly evakuovány. Hasiči pomocí vysavače odsáli z chodby a pokojů vodu, místo požářiště zkontrolovali a předali řediteli hotelu. Škoda zatím nebyla vyčíslena, příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost.

24. května 2018 – požár rozbočovací zásuvky v komerčním objektu v centru Olomouce

Profesionální hasiči vyjeli k požáru v komerčním objektu v centru Olomouce na základě signalizace EPS. Průzkumem zjistili, že ústředna signalizuje požár v technické místnosti. Na místě hasiči zjistili, že v zásuvce byla vsunuta rozbočovací, která začala žhnout. Hasiči místnost odvětrali, škoda v tomto případě nevznikla žádná.

25. května 2018 – požár koše v baru v Přerově

Profesionální hasiči z Přerova vyjeli na základě signalizace EPS do objektu na ulici Trávník. Hasiči zjistili, že objekt je zakouřen, ústředna EPS signalizovala aktivaci čidla v chodbě před barem. Na místě zahořel odpadkový koš, v době příjezdu hasičů byl požár zlikvidován. Hasiči místo odvětrali a zkontrolovali termokamerou. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost, škoda nevznikla žádná.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: vladimira.hacsikova(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem