HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvě víkendové záchrany paraglidistů

Hned dvě záchrany paraglidistů pod kopcem Zvičina prováděli hasiči během uplynulého víkendu. V sobotu se zamotal muž s padákem do větví vysokého smrku a uvíznul ve výšce asi 20 m. V neděli pak postačil k záchraně ženy žebřík, s křídlem skončila ve větvích ve výšce do 10 m. V obou případech zasahovaly také lezecké skupiny hasičů.

27. 5. 2023 15:10

Pod kopcem Zvičina na Královédvorsku se v sobotu odpoledne po 15. hodině (27. 5.) odehrála záchranná akce přímo ve větvích vysokého smrku. V koruně přistál paraglidista, i s padákem se zamotal do větví stromu ve výšce asi 20 metrů. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Dvůr Králové nad Labem, lezecká skupina ze stanice Trutnov a JSDH Bílá Třemešná.

Hasiči provedli přípravné práce a ustavili v nelehkém terénu žebřík pro hasiče - lezce, který se následně vydal do koruny k uvízlému muži. Lezec vystoupal do výšky nejprve po žebříku a pak pokračoval pomocí stromolezeckých stupačkek. Paraglidistu si k sobě hasič uvázal pomocí lanové techniky, vymotali společně padák z větví a pak jištěného muže spustil lezec pomalu dolů na zem, sám pak slezl i se vším vybavením. Vše jistila ze země skupina hasičů. Zachráněný muž vyvázl bez zranění. Zpět na základny se hasiči vraceli kolem 18:30 hod.

28. 5. 2023 13:42

Bez zranění se obešla i druhá nehoda paraglidistky, která skončila se svým padákem ve větvích ve výšce asi do 10 m. I v tomto případě se jednalo o lokalitu pod Zvičinským kopcem. Dolů na zem slezla žena po žebříku, který přistavili hasiči. Pak se do větví vyšplhala ještě lezecká skupina hasičů, která pomohla s vyproštěním padáku, jištění prováděli na zemi další hasiči.

Zasahovali profesionální hasiči ze stanice Dvůr Králové nad Labem, lezecká skupina ze stanice Trutnov a JSDH Bílá Třemešná.

Zvičina.JPG

Odkazy do noveho okna

Záchrana paraglidisty Zvičina

Záchrana paraglidisty Zvičina 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem