HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvanáct jednotek likvidovalo požár pole u obce Rejšice

V úterý 23. července byl krátce před půl třetí odpoledne ohlášen na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár pole v katastru obce Rejšice, která patří pod Smilovice v okrese Mladá Boleslav. 

Operační důstojník k události vyslal podle poplachového plánu tři jednotky hasičů. Při cestě na místo zásahu bylo upřesněno, že půjde o požár většího rozsahu, a tak velitel zásahu rozhodl a vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Zároveň byl vznesen dotaz, zda by bylo případně možné nasadit i letecké hašení.

Po příjezdu prvních jednotek na místo bylo zjištěno, že se požár vlivem silného větru rychle rozšiřuje a už zasáhl i část dalšího pole s neposekanou pšenicí. Protože panovala obava, že plameny přeskočí na les, který se nacházel na konci hořícího pole, vyhlásil velitel zásahu třetí poplachový stupeň, a k požáru tak vyrazily další jednotky. Nakonec se jich u události sjelo dvanáct se třinácti cisternami.

Připravené letadlo Letecké hasičské služby z Mnichova Hradiště bylo nakonec odvoláno a do zásahu se nezapojil ani vrtulník s bambi vakem, neboť hasičům se společně se zemědělci podařilo po necelé hodině oddělit požár od nesklizeného pole oboráním, čímž se zabránilo dalšímu šíření plamenů. Následně bylo požářiště po celém obvodu důkladně prolito a ve čtvrt na pět byla operačnímu středisku ohlášena likvidace. Voda byla dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo zřízeno na rybníku ve Smilovicích.

Příčinou vzniku požáru byla mechanická jiskra na žací liště, která vznikla při sekání obilí. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 650 tisíc korun, přičemž požár zasáhl plochu 25 hektarů. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 5,2 milionu. Zemědělskému družstvu byla nařízena dohlídka po dobu 24 hodin.

U požáru zasahovaly jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav a Nymburk, jednotka HZS podniku ŠKODA AUTO a.s., a jednotky SDH obcí Benátky nad Jizerou, Jabkenice, Loučeň, Luštěnice, Mladá Boleslav – Podlázky, Semčice, Smilovice a Všejany.   

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem