HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dva velitelé stanic opouští naše řady

(27.07.2022) Posledním červencem končí svou profesní dráhu hasiče. 

Po pětatřiceti letech končí npor. Mgr. Jiří Ovesný. Svou profesi hasiče zahájil v květnu 1987, kdy byl přijat pod tehdejší ONV Gottwaldov jako starší požárník. Postupně se vypracoval na hasiče strojní služby. V roce 1997 byl ustanoven na post hasič velitel a byl pověřen vedením požární stanice ve Valašských Kloboukách a v roce 2001 se stal velitelem družstva této stanice. Dne 1. prosince 2004 nastoupil do funkce velitele stanic Valašské Klobouky, Slavičín a Luhačovice. Poté co v roce 2006 stanice Slavičín a Luhačovice získaly svého nového velitele, zůstal Jiří Ovesný stanici ve Valašských Kloboukách i nadále věrný. Místním profesionálním hasičům tak velel až do ukončení své hasičské profese.

Npor. Mgr. Jiří Ovesný, velitel stanice HZS Zlínského kraje Valašské Klobouky, převzal v rámci slavnostního ceremoniálu udělení Zlatých záchranářských křížů dne 16. dubna 2015  z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana čestné uznání. Významné ocenění získal za velení zásahu ze dne 16. října 2014, kdy došlo k požáru a výbuchu v areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Po příjezdu na místo události, vyhodnocení situace a vyhlášení III. a následně i zvláštního stupně požárního poplach rozhodl o přerušení zásahu a stažení nasazených hasičů od zasaženého objektu. Ten následně explodoval. Tímto svým včasným rozhodnutím zachránil životy všech zasahujících hasičů.

4.jpgnpor. Mgr. Jiří Ovesný převzal ocenění od prezidenta republiky.

 

Druhým odcházejícím velitelem, taktéž po pětatřiceti letech, je npor. Ing. Petr Svízela. I on začal svou hasičskou kariéru v roce 1987 jako technik specialista pod ONV Gottwaldov. Následně byl na postu vedoucí technik specialista, starší požárník a velitel družstva. V listopadu roku 1995 změnil úhel své hasičské profese a stal se operačním důstojníkem tísňové linky. Na konci roku 2006 vyhrál výběrové řízení a postavil se jako velitel do čela stanic Luhačovice a Slavičín. Následně v roce 2011 vyhrál výběrové řízení na velitele stanice Uherský Brod a na této pozici pracoval až do konce července 2022, kdy se rozhodl ukončit svou hasičskou kariéru.

Na přátelském setkání si všichni zavzpomínali na své hasičské začátky, velké události, historický vývoj hasičské techniky a dalšího vybavení včetně ochranných prostředků. Za dlouholetou obětavou práci pří záchraně zdraví, životů i majetku lidí a spolupráci a službu občanům poděkoval krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar, který předal končícím kolegům poděkování a několik darů. 

Oběma hasičům přejeme do dalších let především pevné zdraví.

3.JPGOba velitelé převzali od ředitele HZS Zlínského kraje plk. Ing. Víta Rušara poděkování.

 Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem