HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dva ranní požáry rodinných domů zaměstnaly hasiče na Semilsku

Hasiči v Libereckém kraji řešili dnešního rána (19. 05. 2023) dva požáry rodinných domů, a to v obci Roprachtice a Valteřice na Semilsku. 

K prvnímu požáru střechy a obytného podkroví rodinného domu vyjely jednotky z 2. stupně požárního poplachu do obce Roprachtice – událost byla na operační středisko nahlášena v 4:38 hod. Po příjezdu jednotek na místo byla část střechy objektu zasažena plameny. Hasiči na zdolání požáru postupně nasadili tři vodní proudy, dále také speciální hasicí zařízení CCS Cobra. Při hašení střechy a při následném rozebírání střešní konstrukce byla využita i výšková technika. Lokalizaci požáru velitel zásahu nahlásil v 6:42 hod., likvidace poté nastala v 8:15 hod. Na místě celkem zasahovalo devět jednotek požární ochrany. Požár poškodil střechu rodinného domu a některé ze svislých konstrukcí, přičemž výše škody je předběžně stanovena na 2 mil. Kč a příčina vzniku požáru zůstává v šetření.

K druhému požáru podkroví rodinného domu ohlášenému v 7:30 hod. vyjelo celkem sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů do obce Valteřice. Ke zdolání požáru byly nasazeny dva vodní proudy. Hasiči museli odpojit objekt od elektrické energie, provedli také průzkum objektu – v době požáru se v něm nikdo nenacházel. Během zásahu dále zajišťovali usměrňování dopravy z důvodu blízkosti frekventované silnice u požárem zasaženého objektu – průjezdný zůstal jeden jízdní pruh. Lokalizace byla na operační středisko nahlášena v 8:22 hod. Po lokalizaci požáru začal velitel zásahu jednotky v místě postupně redukovat – likvidace byla na krajské operační a informační středisko ohlášena v 8:59 hod. Příčina vzniku požáru je v šetření, výše škody na poškozené střeše a podkrovním pokoji se vyšplhala na 700 tis. Kč. I při této události byl vyhlášen 2. st. požárního poplachu.

Zasahující jednotky:

  • požár v Roprachticích – profesionální jednotky ze stanice HZS Semily a Jilemnice, dále dobrovolné jednotky SDH obcí Zlatá Olešnice, Jablonec nad Jizerou, Poniklá, Vysoké nad Jizerou, Víchová nad Jizerou, Jilemnice a Roprachtice,

  • požár ve Valteřicích – profesionální jednotky ze stanice HZS Semily a Jilemnice, dále dobrovolné jednotky SDH obcí Roztoky u Jilemnice, Studenec, Jilemnice, Horní Branná a Vítkovice.

Autor: kpt. Ing. Eva Klímová, zastupující tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Požár RD - Roprachtice_1

Požár RD - Roprachtice_1 

Detailní náhled

Požár RD - Roprachtice_2

Požár RD - Roprachtice_2 

Detailní náhled

Požár RD - Roprachtice_3

Požár RD - Roprachtice_3 

Detailní náhled

Požár RD - Valteřice_1

Požár RD - Valteřice_1 

Detailní náhled

Požár RD - Valteřice_2

Požár RD - Valteřice_2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem