HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý poplachový stupeň při požáru domu v obci Netřeba na Mělnicku

V sobotu 28. března v 16.20 hodin byl na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje ohlášen požár rodinného domu v obci Netřeba, která patří pod Úžice v okrese Mělník. 

K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kralupy nad Vltavou a Mělník a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Úžice a Chlumín. Poplach byl vyhlášen také jednotce podnikových hasičů AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

První jednotka byla na místě za deset minut od ohlášení události. V době jejího příjezdu byla požárem zasažena stodola a garáž a požár se postupně rozšiřoval na navazující rodinný dům. Hasiči se tak zaměřili nejen na ochranu domu, ale zároveň i na lokalizaci požáru stodoly a garáže. Velitel zásahu následně vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu, protože na místě byl nedostatek hasební vody, kterou hasiči museli přivážet kyvadlově.

K požáru tak postupně vyjely jednotky HZS Neratovice a SDH Vojkovice, Dolínek a Dřínov. Při zásahu došlo ke zranění dvou civilních osob, přičemž jedna z nich musela být transportována zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice a druhá byla po ošetření ponechána na místě.

Hasičům se podařilo pomocí několika C proudů dostat požár pod kontrolu krátce po půl sedmé večer, kdy následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování. Zároveň bylo z objektu vyneseno několik tlakových láhví, které byly dány do bazénu, kde postupně zchladly.

Krátce po dvacáté hodině snížil velitel zásahu poplachový stupeň a začal odesílat jednotky zpět na základny. Na místě byla do osmé hodiny ranní ponechána jednotka SDH Úžice, která zajistila kontrolu požářiště.

Vyšetřovatelé pracují s několika verzemi vzniku požáru; na objasnění celého případu si v neděli dopoledne přizvali specialisty z Technického ústavu požární ochrany Praha. Výsledky jejich šetření budou známy po vyhodnocení všech poznatků. Škoda byla předběžně odhadnuta na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty na dvojnásobek.      

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem