HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý poplachový stupeň při požáru autodílny na Kolínsku

V neděli 18. prosince krátce před půl jedenáctou přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje hlášení o požáru automobilu v garáži v obci Jestřabí Lhota na Kolínsku. Oznamovatel ještě upřesnil, že se v uvedeném místě nachází autodílna. 

Operační důstojník k požáru vyslal pět jednotek požární ochrany – profesionální ze stanic Kolín a Ovčáry a dobrovolné obcí Ovčáry, Sány a Žehuň. Než na místo přijeli hasiči, snažila se požár uhasit jedna osoba, která se nacházela v autodílně. Z preventivních důvodů byla proto povolána zdravotnická záchranná služba, která osobu prohlédla, zraněna však nebyla.

Už po osmi minutách od nahlášení se na místo dostavila první jednotka, která ihned započala hasební práce. Velitel zásahu průzkumem zjistil, že požár je poměrně rozsáhlý a navíc je v ohrožení i sousední dům, ze kterého nařídil evakuaci tří obyvatel. Zároveň vyhlásil druhý stupeň požární poplachu. Na místo tak vyjely posily. Kromě profesionální jednotky z Poděbrad také dobrovolné jednotky Městec Králové, Pečky, Týnec nad Labem a Velký Osek.

Za současného hašení autodílny probíhalo ochlazování nalezených tlakových lahví a také sousedního objektu, který se podařilo uchránit. Vynesení tří autogenních souprav, motocyklu a sudů s oleji a dalšími nebezpečnými látkami museli hasiči zvládnout během hasebních prací. K rozšiřování požáru docházelo především pod střechou, proto byla za pomoci nastavovacích žebříků střešní konstrukce rozebírána a hašena. Požár se podařilo dostat pod kontrolu asi dvacet minut po jedenácté hodině, kdy mohla být ohlášena lokalizace.

K události se dostavil starosta obce, který pro zasahující hasiče zajistil pitný režim a občerstvení. Kolem čtrnácté hodiny bylo možné začít s vracením některých jednotek na základny, poté byl poplachový stupeň snížen na první. V půl čtvrté odpoledne byl požár uhašen a majiteli byla nařízena dohlídka po dobu dvaceti čtyř hodin s tím, že do večera mu budou k dispozici dobrovolné jednotky Ovčáry a Velký Osek.

Škoda na střešní konstrukci a vnitřku budovy byla předběžně vyčíslena na pět milionu korun. Hasebním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši osmi milionů korun na sousedním objektu. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Po dobu zásahu byla na zálohu stanice Ovčáry povolána cisterna z centrální kolínské stanice.

kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na Kolínsku

001-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na ... 

Detailní náhled

002-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na Kolínsku.

002-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na ... 

Detailní náhled

003-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na Kolínsku.

003-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na ... 

Detailní náhled

004-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na Kolínsku.

004-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na ... 

Detailní náhled

005-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na Kolínsku.

005-Požár autodílny v Jestřabí Lhotě na ... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem