Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý odřad zasahuje ve Slovinsku

Odřad složený z příslušníků HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína zasahuje v živelní pohromou postiženém Slovinsku v okolí obce Postojná. 

Slov (15).jpg
11.2. 2014
 
Od pondělí 3.2.2014 zásobují hasiči z HZS MSK) nepřetržitě 24 hodin část slovinského města Postojna elektřinou z kontejnerové elektrárny, napájené slovinskou naftou. Mají na starosti dodávku jak do bytů, tak třeba do místní pekárny a policejní stanice. Minulý týden obsluhu například navštívil, povzbudil, ocenil a předal knihu o letním Slovinsku (aby čeští hasiči zemi viděli jinak…) český velvyslanec ve Slovinsku Petr Voznica.
 
Tuto neděli přijely na pomoc další dvě elektrocentrály z Ostravy a Hlučína. Druhá kontejnerová EC z HZS MSK zásobuje elektřinou celou vesnici Otalež, vzdálenou 30 km na západ od Lublaně (je to část obce Cerkno). EC 500 kVA ze ZÚ Hlučín zásobuje obec Prestranek, část města Postojna, ležící 4 km jižně od města Postojna, odhadem s 1000 obyvateli, včetně školy.
 
FOTOGALERIE: přejděte na tento odkaz
 
por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

 

9.jpg
10.2. 2014
Tento odřad vyrazil do Slovinska ze soboty 8.2.2014 na neděli.
Celkem se jedná o 10 příslušníků HZS ČR (6 z HZS MSk a 4 ze ZÚ HZS ČR), kteří střídají již nasazené příslušníky HZS MSk (do Slovinska vyjeli již 2.2. 2014).
Odřad zásobuje elektrickou energií část města včetně objektu, kde zasedá štáb civilní ochrany a policejní stanice. Hasiči pracují neustále, střídají se ve směnách a zajišťují nepřetržitou dodávku elektřiny.
 
Příslušníci HZS MSk sebou odvezli druhou kontejnerovou elektrocentrálu o výkonu 250 kVA na podvozku Mercedes-Benz Actros a dopravní automobil na podvozku Mercedes-Benz Sprinter.
Příslušníci ZÚ HZS ČR naložili další centrálu o výkonu 500 kVA (civilní) na valník podvozku Tatra 815-7 8x8. Jako doprovod poslouží velitelský automobil Toyota Hilux.
 
Na místě zásahu zůstanou celkem 3 elektrocentrály (2 x 250 kVA a 500 kVA) z ČR v rámci pomoci živelní pohromou zasaženému Slovinsku.
 
Doba nasazení zatím není zcela jistá, bude záležet na vývoji situace ve Slovinsku.
Pomoc Slovinsku v současné době poskytuje i Německo, Rakousko, Polsko, Maďarsko, Chorvatsko a Rumunsko.
 
FOTOGALERIE: přejděte na tento odkaz
 
 
Zprávy Českého rozhlasu:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/1311934                                                          
 
video odjezdu 2. odřadu: http://www.youtube.com/watch?v=4PsszNOAJzM#t=91
 
Autorem videa a fotografií v příloze je Martin Türke (HZS MSK, hasici.tv), a Jaromír Marek, archiv HZS ČR
 
 
 
Pěkný článek o elektrocentrálách, kterými disponuje HZS MSK, lze nalézt na odborném webu pozary.cz – odkaz: http://www.pozary.cz/clanek/77553-hzs-moravskoslezskeho-kraje-disponuje-dvema-elektrocentralami-o-vykonu-250-kva-obe-nasadi-ve-slovinsku
 

 Na převoz elektrocentrály o výkonu 500 kVA byl použit valník na podvozku Tatra 815-7 8x8, který byl pořízen v rámci projektu Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“.

Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky.

 
UNIE.png
 

vytisknout  e-mailem