Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý den cvičení byl ve znamení měření radiace a přípravy na evakuaci

23. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - Druhý den cvičení Zóna odstartoval informací, že v 7,15 byl ukončen únik radiace z elektrárny Temelín. Tato simulovaná situace dala prostor další řadě rozeher. V reálu je totiž možné začít s monitoringem území a na něj následující evakuací obyvatel právě až po ukončení úniku radiace.  

 

Po ranním zasedání jednotlivých krizových štábů bylo rozhodnuto o zahájení činnosti radiační a monitorovacích skupin. Jednou z nich je i chemická laboratoř z Třemošné HZS Plzeňského kraje.

Výjezdové skupiny vyrazily do terénu s úkolem vyhodnotit aktuální stav radiace na zasaženém území a případných evakuačních trasách. Mobilní monitorovací skupiny čtyři hodiny odebíraly vzorky životního prostředí v okolí elektrárny. Vzorky půdy, rostlin, vody a vzduchu nabírali odborníci v obcích Dobšice, Litoradlice, Žimutice, Modrá Hůrka a Březnice.  

 
Na základě výsledků měření vydal v 14,00 hodin SUJB doporučení k zahájení evakuace. Hejtman kraje na základě tohoto doporučení může vydat rozhodnutí o evakuaci obyvatel. Ta bude realizována během zítřka, tedy třetího dne cvičení. V rámci evakuace bude procvičováno zřízenípříjmového středisko evakuovaných osob a procvičen bude i způsob jejich příjmu a evidence, slučování rodin a určení místa nouzového ubytování pro evakuované osoby.
 
Na zasedání krizového štábu informoval ředitel HZS JčK o přípravě na evakuaci ze zóny. Potvrdil, že jsou zkontrolovány evakuační trasy a v obcích s rozšířenou působností jsou zaktivována příjmová střediska. Nic tedy nebrání tomu, evakuace mohla začít.
 
MV – generální ředitelství HZS ČR koordinovalo v průběhu dne hlavně síly a prostředky směrem k Jihočeskému kraji. Na místo byla vyslána těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR a chemická laboratoř z HZS Plzeňského kraje, která se zapojila do měření radiace na místě. Na žádost KŠ Jihočeského kraje byly ze skladů HZS ČR poskytnuty kraji ochranné prostředky pro činnost složek IZS v kontaminované části ZHP.
 
Velmi důležitou součástí cvičení je také procvičit informování médií a veřejnosti. Zvláště při mimořádné události tohoto typu je klíčové aktuálně informovat obyvatele v okolí elektrárny, že k mimořádné události došlo, co mají udělat a jak se mají chovat. Přímo na Krajském úřadě Jihočeského kraje je v rámci cvičení zřízeno integrované tiskové středisko, kde  tiskoví mluvčí všech složek společně s psychology reálně procvičují informování obyvatel a medií.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová - tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem