HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

DOPORUČENÍ: Čarodějnickou vatru ohlaste předem přes aplikaci

Tradiční filipojakubská noc se blíží. Po dvou letech, kdy se musela veřejnost řídit přísnými proti epidemiologickými opatřeními, se vrátí velké akce spojené s pálením čarodějnic a zakládáním robustních vater. Připravili jsme proto pro vás pár základních pravidel, které byste měli dodržovat nejen při organizaci velké akce, ale i při rodinném setkání u ohniště na vlastní zahradě. 

46.png

Březen a duben jsou totiž měsíce, kdy naše jednotky vyrážejí k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. Od začátku letošního roku jsme řešili už více než sto požárů trávy, polí, luk a lesů.

Pokud máte v plánu zakládat na Čarodějnice oheň, oznamte nám akci předem. Právnické a podnikající fyzické osoby musejí pálení na volném prostranství hlásit na základě zákona, ostatním organizátorům ohlášení předem důrazně doporučujeme. Využít můžete jednoduchou aplikaci https://paleni.izscr.cz/ Ohlášení nám pomůže předejít planým výjezdům a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek.

Zároveň nezapomínejte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně). Všichni si musí počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. Pokud nedodržíte zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, můžete dostat pokutu až do výše 20 tisíc korun. Pokud svým jednáním navíc způsobíte požár, může se sankce vyhoupnout až na 25 tisíc korun.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

hasici_radi_carodejnice_black

hasici_radi_carodejnice_black 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem