HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doba dovolených se blíží! Jak zabezpečit domácnost?

Asi není člověk, který by se netěšil na dovolenou. Spousta z nás opouští svůj domov a vydává se za zážitky po tuzemsku nebo do zahraničních destinací. Opuštění domova a prázdné obydlí s sebou může nést i riziko nejenom v podobě “návštěvy“ nezvaného hosta. Jak nepříjemným událostem předejít? 

DovolenáNa svůj odjezd zbytečně předem neupozorňujte, povězte o něm pouze těm, kterým důvěřujete. Zvažte i prezentování informací a fotek na sociálních sítích. Zajistěte si přerušení dodávky poštovních zásilek, anebo pravidelné vybírání schránky spolehlivou osobou. Pokud je to ve vašich možnostech, vytvořte zdání, že je v bytě přítomna nějaká osoba. K tomu se dá využít elektronické spínací zařízení, které lze nastavit tak, že se v určitém čase rozsvítí světla, zapne televize apod. Pokud bydlíte v rodinném domě, pečlivě zkontrolujte jeho okolí. Nenechávejte na zahradě žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít ke vloupání. Prostranství v okolí domu včetně zeleně udržujte v takovém stavu, aby byla možnost vloupání co nejvíce ztížena. Dbejte na řádné zamykání vstupních dveří a na osvětlení prostor kolem domu a v něm.

Před odchodem z domácnosti zkontrolujte, zda jsou vypnuty elektrospotřebiče a zhasnuta všechna světla. Ty spotřebiče, které nemusí být zapojeny, odpojte ze zásuvek – například varné konvice. Nikdy nenechávejte spotřebiče v tzv. pohotovostním režimu. Televizory odpojte od antény. Doporučuje se vypnutí jističů pro světelný a zásuvkový okruh, ochráníte tak váš majetek před poškozením v případě úderu blesku nebo prudkého výkyvu napětí v síti.

Zavřete všechna okna i dveře. Prudký déšť může způsobit škody nejen ve vašem bytě, ale může dojít i k protečení vody k sousedům. Silný vítr může způsobit rozbití skel v oknech. Na balkonech, terasách a zahradách nenechávejte volně položené předměty, zahradní nábytek, kusy plechu či květinové truhlíky, které by mohly při silném větru spadnout či odletět a někoho zranit. Pro zamezení havárie, např. v důsledku prasklé hadice u pračky či umyvadla, doporučujeme uzavřít přívod vody do bytu. Pro případ, že by v době vaší nepřítomnosti přeci jen došlo k nějaké nepříjemné nehodě, je dobré se domluvit se sousedem či známým a dát mu na sebe kontakt a rezervní klíče od domácnosti.

autor: plk. Mgr. Michaela Stará
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rady hasičů

vytisknout  e-mailem