Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do pomoci našemu zdravotnictví je aktuálně zapojeno již 441 hasičů. Pomáháme v nemocnicích, při odběrech, nebo s očkováním

5. 1. 2021 (RK) - Epidemie nového koronaviru Covid – 19 zaskočila celou společnost intenzitou i dopady na naše zdravotnictví. Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), kromě plnění svých běžných úkolů, jako je hašení požárů, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, likvidace chemických havárií, příjem a organizování humanitární pomoci, civilní ochrana, integrovaný záchranný systém a další, plní v souvislosti se zvládáním aktuální situace také tzv. „mimořádný úkol“, a to formou pomoci našemu zdravotnictví. 

V rámci tohoto mimořádného úkolu se k dnešnímu dni zapojilo již 441 příslušníků HZS ČR do pomoci v nemocnicích či zdravotnických zařízeních, po celé České republice. Kromě 32 odběrových týmů, pro odběr vzorků v rámci testování Covid – 19 (antigenní testy i PCR testy) napříč republikou, působí naši hasiči také jako zdravotní a ošetřovatelská péče pro pacienty na Covid oddělení a oddělení „Emergency“ v nemocnicích, rozvážejí očkovací vakcíny do nemocnic a očkovacích center, zajišťují zázemí pro tzv. drive-in odběrová místa, obsluhují rezervační systémy odběrových a očkovacích center, trasují, logisticky pomáhají s navyšováním lůžkové kapacity zdravotnických zařízení, pomáhají s převozem lékařského materiálu, přístrojů a ochranných pomůcek anebo s převozem zdravotnického materiálu.

                       JČK_hasiči pomáhají v nemocnici.PNG

Například 104 hasičů je zapojeno do pomoci zdravotnictví v Karlovarském kraji, kde 64 z nich pomáhá přímo se zdravotní a ošetřovatelskou péčí v nemocnicích v Karlových Varech, v Chebu, a v Sokolově, a také na Covid centru v Nemocnici Mariánské Lázně a v zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS v Nejdku. Kromě toho odebírají karlovarští hasiči vzorky, provádějí desinfekci či rezervují termíny na provedení odběrů či očkování.  V Jihomoravském kraji najdete hasiče například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny nebo ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Celkem 38 hasičů z HZS Kraje Vysočina se podílí na zajištění odběru vzorků pro antigenní testy i testy PCR testy, včetně odběrů vzorků v dětských domovech, zajištění provozu v drive-in stanech, desinfekci zdravotnických zařízení, a dalších činnostech. V Praze se střídá celkem 20 hasičů v rámci nasazení v odběrových týmech ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Thomayerově nemocnici. Ve Středočeském kraji působí celkem 16 hasičů ve třech odběrových týmech, kteří odebírají vzorky v nemocnicích ve Slaném a v Sedlčanech, a jeden mobilní odběrový tým, který působí v celém kraji. V Moravskoslezském kraji pomáhají naši příslušníci například ve Slezské nemocnici Opava či v Nemocnici s poliklinikou v Havířově. Každý týden budou příslušníci HZS MSK také rozvážet očkovací vakcíny do 15 zdravotnických zařízení. V Plzeňském kraji trasuje 10 hasičů, dalších 19 členů odběrových týmů HZS působí ve Stodské nemocnici a také  jako mobilní odběrový tým.

 Do textu.png

Aktuální počty příslušníků HZS ČR zapojených do pomoci našemu zdravotnictví podle HZS krajů: PHA 20, SČK 16, KVK 104, JMK 42, ULK 16, LIK 11, PLK 39, JČK 28, KHK 22, PAK 16, VYK 38, OLK 32, MSK 27, ZLK 30.



 

plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocnic_hasiči stěhují nábytek_3

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocn... 

Detailní náhled

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocnic_hasiči stěhují nábytek_2

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocn... 

Detailní náhled

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocnic_hasiči stěhují nábytek

JČK_pomoc při rozšiřování kapacit nemocn... 

Detailní náhled

JČK_hasiči pomáhají při trasování

JČK_hasiči pomáhají při trasování 

Detailní náhled

JČK_hasič pomáhající v nemocnici_2

JČK_hasič pomáhající v nemocnici_2 

Detailní náhled

JČK_hasič pomáhající v nemocnici_

JČK_hasič pomáhající v nemocnici_ 

Detailní náhled

KVK_hasič likviduje v nemocnici nebezpečný odpad

KVK_hasič likviduje v nemocnici nebezpeč... 

Detailní náhled

KVK_hasiči z mobilního odběrového týmu odebírají vzorky

KVK_hasiči z mobilního odběrového týmu o... 

Detailní náhled

KVK_hasiči pomáhají na covid oddělení v nemocnici

KVK_hasiči pomáhají na covid oddělení v ... 

Detailní náhled

KVK_hasiči dostávají svá označení

KVK_hasiči dostávají svá označení 

Detailní náhled

KVK_hasič pri práci v nemocnici

KVK_hasič pri práci v nemocnici 

Detailní náhled

KVK_hasič pomáhá zdravotní sestře

KVK_hasič pomáhá zdravotní sestře 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem