HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dnes je den požární bezpečnosti. Máte svůj domov zajištěn proti požáru?

Pátek, 13. srpna 2021 – Pátek třináctého je pro hasiče Dnem požární bezpečnosti. Letos jsme se zaměřili na význam tzv. požárně bezpečnostních zařízení a přinášíme několik zásad správného chování při vzniku požáru v domácnosti. 

Požáry v obytných prostorech si každoročně vyžádají několik zranění a mnohdy bohužel i lidský život. Doporučujeme proto tyto informace nepodcenit a např. vybavení domácnosti hlásičem požáru bereme za dnes již samozřejmé minimum.

Jak si zabezpečit svůj dům / byt proti požáru?

V domácnostech, jako jsou rodinné domy nebo byty, platí povinnost vybavit prostory autonomním hlásičem požáru v objektech postavených či rekonstruovaných po 1. červenci 2008. V ostatních případech je to dobrovolné, ale z našeho pohledu velmi užitečné. Jak ukazuje statistika, požáry v domácnostech mají mnohdy tragické následky.

Jak se tedy zachovat v případě požáru v domácnosti?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace a rozsah požáru dovolí, snažte se o prvotní hasební zásah – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Při pohybu v zakouřeném prostoru si dávejte pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty (ústa i nos) si chraňte navlhčenou rouškou (stačí i kapesník).

4. Pokud je požár většího rozsahu, neztrácejte čas a zachraňte se únikem z objektu.

Samozřejmostí by mělo být ohlášení každého požáru na naši tísňovou linku 150 nebo 112.

Další podrobnosti naleznete v našem článku, kde Vám „chytré blondýnky“ v rámci projektu Vaše cest k bezpečí poradí nejen o požární bezpečnosti.

Závěrem doporučujeme si udělat test, jak jste Vy a Vaše domácnost připraveni na případný požár.

Jaroslav Mikoška - tiskový mluvčí HZS JmK

vytisknout  e-mailem