HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dlouhotrvající déšť

(17.05.2023) Hasiči zasahují na mnoha místech v kraji. 

Předpověď meteorologů se vyplnila a neustávající déšť zvedá hladiny řek a páchá na mnoha místech Zlínského kraje škody. Profesionální a dobrovolní hasiči se tak od půlnoci nezastavili a stále vyjíždějí k dalším hlášeným událostem, způsobených právě vydatným deštěm.

Od půlnoci nejvíce výjezdů evidujeme na Zlínsku, kde hasiči zasahovali u 15 událostí. Na Kroměřížsku vyjeli šest krát, na Uherskohradišťsku 11 krát a nejméně událostí je prozatím na Vsetínsku, kde hasiči odstraňovali na dvou místech popadané stromy a ve dvou případech odčerpávali vodu.

Činnosti hasičů převážně směřovaly a směřují k čerpání vody ze zatopených objektů, čištění kanalizačních vpustí na silnicích a k odstraňování popadaných stromů na komunikace. Momentálně složitý zásah provádějí hasiči v obci Spytihněv, kde se zřítila část dvoupatrového neobydleného domu. Silný a dlouhotrvající déšť promočil střešní krytinu a voda se dále dostala do horního patra domu. Nyní hrozí zřícení čelní stěny objektu na hlavní komunikaci a boční stěny, nacházející se v těsné blízkosti místní základní školy. Žáci tak byli evakuováni do náhradní budovy, kde budou mít dnešní vyučování. Na místo bylo povoláno již šest jednotek hasičů a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Dále byl vyslán řídící důstojník územního odboru, který si převzal velení. Taktéž se dostavil statik. Poškozený objekt byl odpojen od elektřiny a od přívodu plynu. Místo prohledali kynologové, kteří vyloučili přítomnost osob pod sutinami. Hasiči na místě provádějí odklízecí práce. Velitel zásahu si na pomoc povolal i kolegy se speciální technikou ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

Zasahující jednotky v obci Spytihněv:
HS Otrokovice
CHS Uherské Hradiště
CHS Zlín
CHS Kroměříž
JSDHO Babice
JSDHO Spytihněv

Spytihněv 1.jpgobec Spytihněv

A aby toho nebylo málo, tak obdobnou situaci jako v obci Spytihněv řeší hasiči i na Uherskohradišťsku v obci Kudlovice, kde se částečně zřítil roh domu. Hasiči na místě rozebírají konstrukci objektu a provádí provizorní stabilizaci rohu domu.

Zasahující jednotky v obci Kudlovice:
CHS Uherské Hradiště
CHS Zlín
JSDHO Kudlovice
JSDHO Babice

Kudlovice.jpegobec Kudlovice (Foto: JSDHO Kudlovice)

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

Spytihněv 1

Spytihněv 1 

Detailní náhled

Spytihněv 2

Spytihněv 2 

Detailní náhled

Spytihněv 3

Spytihněv 3 

Detailní náhled

Kudlovice

Kudlovice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem