Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Disciplíny běh na 100 metrů s překážkami a dvojboj už znají své vítěze

28. června 2014 (Nicole Zaoralová) - Během celého dopoledne sportovci a sportovkyně měřili své síly v disciplíně Běh na 100m s překážkami. Závodníkům přálo jak slunné počasí, tak byla i báječná atmosféra na stadionu. Fanoušci používali k  

Za profesionální hasiče vybojoval prvenství Pavel Krpec (15,70) z družstva HZS Moravskoslezského kraje, druhý skončil favorit závodu Jakub Pěkný HZS Ústeckého kraje (15,87) a bronz patřil Radku Šubivi z HZS Zlínského kraje (15,97).
Z dobrovolných hasičů si vedli nejlépe Jan Gášek z SDH Juřinka, který obsadil první místo, dále Martin Lidmila, který skončil druhý a Tomáš Vlček se postavil na třetí příčku.
 
Z žen byla nejrychlejší Šárka Jiroušová z SDH Poniklá, druhá doběhla Barbora Šubrtová z SDH Chválenice a hned za ní na třetím místě opět z Chválenic, Markéta Marková,
 
Vyhodnoceni byli také mistři ve dvojboji, disciplína, ve které se sčítají časy ze dvou disciplín, výstupu do 4. podlaží cvičné věže a běhu na 100 metrů překážek. Mistrem se pro rok 2014 se stal Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje, druhý byl Pavel Krpec a třetí místo obsadil Kamil Bezruč, oba z HZS Moravskoslezského kraje.
 
superfinále běhu na 100 metrů s překážkami se utkali 4 závodníci a z tohoto závodu vzešel jako druhý vicemistr dobrovolný hasič reprezentující SDH Lhenice, Tomáš Vlček. Prvním vicemistrem se stal Radek Šuba z HZS Zlínského kraje a absolutním mistrem této disciplíny je pro rok 2014 Petr Mařan, hájící barvy HZS Královéhradeckého kraje. Čtvrtý na startu, Jakub Pěkný sice doběhl s nejlepším časem, jeho pokus byl však neplatný, protože dobře nenapojil hadici na rozdělovač.
 
A jak si po této disciplíně vedou družstva v celkovém pořadí? Prvenství stále drží HZS Moravskoslezského kraje, druzí jsou hasiči z Plzeňského kraje a třetí příčku si drží HZS Královéhradeckého kraje.
 
Běh na 100 m s překážkami
Délka dráhy (start-cíl) je 100 m, šířka dráhy je 2,5 m. Ve vzdálenosti 23 m od startu je umístěna uprostřed dráhy překážka o šířce a výšce 2 m. Za touto překážkou si závodník umístí dvě hadice C-52 mm, 20 m dlouhou. Deset metrů za hadicemi začíná náběhový můstek kladiny délky 2 m a šířky 25 cm. Stejných rozměrů je i seběhový můstek. Vlastní kladina je dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m. Ve vzdálenosti 25 m před cílem je vyznačeno území pro umístění rozdělovače.
Soutěžící zaujme postavení na startu, po odstartování překoná překážku, uchopí hadice a rozvine je před, na, nebo za kladinou, přeběhne kladinu, seskočí z kladiny za ohraničující čáru do vlastní dráhy, spojí hadice, jednou půlspojkou je napojí na rozdělovač, připojí proudnici a proběhne cílem. Proudnici odpojí až na pokyn cílového rozhodčího. Ženy a dorostenky místo překážky překonají nízkou překážku.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem