HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Deset let uplynulo od požáru 103. budovy v areálu Svitu ve Zlíně

(09.01.2023) Ten den na mnoho hodin zahalil centrum krajského města hustý štiplavý kouř. 

Ve středu 9. ledna 2013 v 01:16 hodin obdrželo krajské operační středisko zlínských hasičů oznámení o požáru v objektu č. 103 bývalého  průmyslového areálu SVIT ve Zlíně. V té době se v objektu nacházelo také několik zaměstnanců. Tři z nich byli intoxikováni zplodinami hoření a na místě ošetřeni zdravotnickou záchrannou službou.

Po příjezdu prvních jednotek na místo události bylo průzkumem zjištěno silné zakouření ve druhém nadzemním podlaží objektu  a následně intenzivní hoření v prvním podlaží. Minimální viditelnost a sálání tepla hoření znesnadnilo hasičům zjistit, kde a  v jakém rozsahu se požár přesně nachází. Jeho další rozvoj vytlačil zasahující jednotky z objektu a hasební práce musely být prováděny z vnějšího prostoru.

Požár ve vnitřní části objektu se za vývinu intenzivního kouře rychle šířil. Velitel zásahu proto povolal na místo události další síly a prostředky. I přes maximální nasazení všech sil se nepodařilo požár lokalizovat. Nebylo také možné určit, které prostory jsou přesně zasaženy a v jakém rozsahu. Ve 03:12 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo události byly povolány další posilové jednotky. V 03:37 hodin pak byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Z vnitřní části objektu se valil hustý černý kouř a bylo cítit intenzivní sálavé teplo. Podle provedeného měření se teplota v některých částech zasaženého interiéru pohybovala okolo 600°C. Vzhledem k podezření na možné narušení stavebních konstrukcí objektu byl na místo povolán také statik. Ten po provedené kontrole potvrdil nebezpečí destrukce nosných nebo obvodových konstrukcí. Jednotky se tedy soustředily na vedení hasebních prací z venkovní části objektu.

Vzhledem k silnému vývinu a šíření kouře z hořícího objektu nad některé městské části byla v 05:49 hodin vyhlášena výstraha pro obyvatele Zlína. Na místo události byli také povoláni pracovníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm.

V ranních hodinách bylo provedeno vystřídání zasahujících hasičů a byl ustanoven štáb velitele zásahu. O mimořádnosti situace byly postupně informovány všechny dotčené orgány.

Vzhledem k intenzitě požáru byly v dopoledních hodinách na místo povolány další posilové jednotky  a v 09:24 hodin byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu.

V 11:50 hodin se podařilo požár lokalizovat. Hasební práce však nadále probíhaly s nezmenšenou intenzitou. Na místě události požáru zasahovalo v odpoledních hodinách asi 130 hasičů, 40 profesionálních, dobrovolných a podnikových jednotek. V rámci mezikrajské pomoci byly jednotky posíleny hasiči z Olomouckého a následně i Moravskoslezského kraje.  Od 16:00 hodin bylo provedeno další vystřídání zasahujících hasičů  a příslušníků štábu velitele zásahu. Byla povolána těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

2.JPG

Následující den 10. ledna byl snížen počet zasahujících jednotek na místě události. V průběhu dopoledních hodin byla provedena kontrola stavu stavebních konstrukcí objektu statikem. Bylo zjištěno lokální zřícení stropních konstrukcí v nejvíce zasažené části objektu a nebylo vyloučeno, že destrukce může dále pokračovat. V sousedící sedmipodlažní části bylo zjištěno narušení spojů některých stavebních prvků. Objekt tak byl nadále pro zasahující jednotky nepřístupný. Hašení tedy nadále probíhalo z vnější části objektu a byla nepřetržitě odčerpávána voda ze sklepních prostor.

Vzhledem ke skutečnosti, že ani intenzivní prolévání zadní části čtvrtého podlaží z plošin výškové techniky nevedlo k zásadnímu omezení hoření, pokusili se zasahující hasiči o proražení dvou otvorů ve zdivu příčky zasažené části a to ze strany požárem nezasažené a staticky stabilní části objektu. Bylo také využito blízkého stavebního prostupu ve vnitřní příčce. Po použití bouracího kladiva a nářadí se podařilo otvory prorazit, a mohlo dojít k nasazení tří útočných proudů, kterými byla dodávána voda do prostoru ložiska hoření. Po zahájení hasebních prací z tohoto směru došlo k zásadnímu omezení hoření zasažených materiálů.

V podvečerních hodinách  došlo ke střídání velení zásahu a zasahujících jednotek. A opětovnému snížení počtu přítomných jednotek.

V nočních hodinách se podařilo odčerpat veškerou vodu ve sklepních prostorech objektu a do půlnoci i zcela zlikvidovat ložisko hoření ve čtvrtém podlaží. Od půlnoci do ranních hodin už hasiči pouze kontrolovali stav na požářišti.

Vzhledem k zásadnímu posunu v prováděných pracích na místě události se předpokládalo, že brzy dojde k ukončení zásahu a předání místa odpovědným osobám. Definitivní rozhodnutí však mohlo padnout až na základě následující porady velení zásahu. Do půlnoci se podařilo zcela zlikvidovat ložisko hoření ve čtvrtém podlaží.

15.JPG

11. ledna v 7:00 hodin ráno byl proveden závěrečný průzkum celého objektu zasaženého požárem. V 09:52 hodin byla na operační středisko oznámena konečná likvidace požáru a objekt byl předán majitelům.

Příčinou tohoto rozsáhlého a velmi náročného požáru byla závada na elektroinstalaci. Přímá škoda se vyšplhala na 398,5 mil. Kč a uchráněno hasiči bylo 150 mil. Kč. Likvidace požáru trvala tři dny a podílelo se na ni 54 jednotek hasičů. Požár zasáhl plochu o velikosti 4243 m², spotřeba nafty činila 5037 l a spotřeba benzinu 379 l, na hašení bylo spotřebováno 6591 m³ vody, 125 osob muselo při hašení použít dýchací přístroj. Zásah komplikovala hrozba zřícení objektu a uvnitř budovy naskladněné hromady zboží, které tvořily hráz a nedovolovaly dostatečně dopravit hasební látku na místa požáru uvnitř hořícího objektu. Práci komplikovalo i počasí, neboť sněžilo a voda hasičům zamrzala pod nohama. Z důvodu hustého kouře, linoucího se z hořící budovy, bylo zapotřebí evakuovat děti z okolních mateřských škol, zaměstnance z okolních firem a informovat občany z nedalekých lokalit, aby omezili větrání a chození po venku. Likvidace požáru prověřila nejen síly a prostředky HZS Zlínského kraje a jednotek SDH obcí, ale také spolupráci složek IZS, orgánů města Zlína a dalších organizací.

19.jpg
 

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete zde:

http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2420/zasahujici-hasice-ohrozuje-narusena-konstrukce-objektu/

http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2421/mozna-destrukce-objektu-stale-komplikuje-zasah/

http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2423/ve-ctvrtem-podlazi-stale-hori/

http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2424/lozisko-horeni-bylo-likvidovano/

http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2425/pozar-byl-definitivne-likvidovan/

YouTube:

https://www.google.com/search?q=po%C5%BE%C3%A1r+103.+budovy+svit+zl%C3%ADn&rlz=1C1VFKB_enCZ763CZ764&oq=po%C5%BE%C3%A1r+103+&aqs=chrome.1.69i57j69i59.5610j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:a92d27e5,vid:QQUVm28HDH4

https://www.youtube.com/watch?v=waGfWww07vE

https://www.youtube.com/watch?v=FUFsv5l3Nb4

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem