HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Desatero bezpečného prožití léta

Před několika dny začaly prázdniny, někteří z nás se právě chystají na dovolenou, jiní si budou vychutnávat volné dny doma. I během tohoto odpočinkového období bychom si však měli dát pozor na několik rizik a dodržovat základní pravidla požární bezpečnosti. Abychom se opravdu mohli v klidu těšit z letní pohody a nedošlo ke zbytečným újmám na zdraví nebo škodám na majetku. 

nebezpeci_o_prazdninachBěhem letních měsíců jsou ohrožené zejména děti, které nejsou “zaneprázdněné” školou a mají spoustu volného času. Každoročně dojde při požárech, které byly způsobeny hrou dětí se zápalkami nebo kouřením, ke zraněním a značným majetkovým škodám. Zvlášť oblíbenou zábavou dětí na venkově je tajné kouření ve stohu či v seníku, což již mnohokrát skočilo tragédií. Jen pro ilustraci: za loňský rok 2012 způsobily děti do 15 let v Olomouckém kraji 9 požárů, které po sobě zanechaly celkové škody za více než 780.000 korun.
Snad stojí za to upozornit, že na základě zákona o požární ochraně (§ 78) jsou rodiče (potažmo všichni, kteří mají děti v danou chvíli na starosti) povinni dbát o to, aby jejich ratolesti nezpůsobily požár. Z hlediska požární ochrany v případě zanedbání dohledu nad osobami, které nemohou posoudit následky svého chování, může být udělena sankce až do výše 25 tisíc korun.

vytisknout  e-mailem